Spændende kålsorter og hvordan du kan tilberede dem

07. oktober 2024

Kål passer til vinteren og hører til i den traditionelle madlavning. Men kål er også blevet en trend, og det med rette! Den er sund, har et lavt kalorieindhold og er utrolig alsidig på grund af de mange forskellige sorter og opskriftsidéer! Prøv selv at se, hvad denne energigrøntsag har at byde på.

Sund og alsidig - alt det du bør vide om kål

Mange typer kål er hjemmehørende grøntsager, der bliver dyrket regionalt og er tilgængelige alt efter årstid. De har alle et lavt kalorieindhold, er billige og nemme at lagre. De indeholder tilmed en hel masse vitaminer og mineraler, såvel som sunde bitterstoffer. Kål blev tidligere anset som en typisk vintergrøntsag, men både broccoli og blomkål er for eksempel blevet til sommerfavoritter. Rød- og hvidkål anvendes hele året. 

Kålsorter – lige så forskellige som opskrifterne

Nogle kålsorter smager bedst efter en lang tilberedning, mens andre egner sig godt i rå tilstand. Her er et udvalg af de vigtigste kålsorter og deres forskellige egenskaber.

Rosenkål

En klassisk vinterkål, der først er fuldt modnet efter første frost. De blev oprindeligt dyrket i nærheden af Bruxelles, hvilket er årsagen til deres engelske betegnelse ”Brussels sprouts”, som kan oversættes til ”spirer fra Bruxelles”. De er i sæson fra slutningen af september til april. De kan tilberedes på traditionel vis som grøntsagstilbehør, de kan bages eller endda serveres som salat. Vores tip: Server dem bagte og let karamelliserede direkte fra ovnen. På denne måde vil selv indædte kålskeptikere blive glade!

Rødkål

I Tyskland vil rødkål med det samme få folk til at tænke på gåsesteg og ”Knödel” – det er en specialitet i november, hvor den er indbegrebet af en vinterkålsret! Den hører til de runde kålsorter og kan holde sig i køleskabet i op til tre uger. Den egner sig til at blive simret, især i den klassiske kombination med æbler, og kan også fryses. Men også i det rå køkken er den en forfriskende ingrediens i salater eller i rispapirsruller om sommeren. 

Hvidkål

Hvidkål er en typisk efterårs- og vinterkål, der kan opbevares i køleskabet i ca. to uger. Den har et højt indhold af vitaminer og er dermed perfekt til de mørke vintermåneder. Den klassiske ret ”Sauerkraut” (surkål) er lavet af hvidkål, men kålen smager lige så godt i simreretter med hakket kød eller som cremet kålret med kød og kartofler.

Spidskål

Spidskålen er i familie med hvidkålen, men er dog lidt mindre og har en mere delikat smag. Den får sit navn fra sin meget karakteristiske form. Mange synes, at spidskål er nemmere at fordøje end hvidkål og tilmed hurtigere at tilberede. Prøv bare at hakke den og stege den i lidt olie – lækkert! Den kan også laves til surkål og fungerer perfekt i en coleslaw.

Savoykål

Denne kålsort fås hele året. Dens karakteristiske rynkede blade giver den masser af bid, men den skal dog vaskes grundigt inden tilberedning. Den er perfekt til kålruller, som ingrediens i supper eller rå som sprødt element i salater.

Broccoli

Broccolien er nært beslægtet med blomkålen, og den er i sæson fra maj til november. Den er fyldt med vitamin C og folinsyre og kan holde sig i køleskabet i op til 4 dage. Ovnbagt passer den perfekt som tilbehør til asiatiske retter, en steak eller supper. I Japan findes der en helt speciel variant ved navn bimi, som er en krydsning mellem kailaan-kål og broccoli.

Grønkål

Enten elsker du det – eller også undgår du det! Denne vinterklassiker stammer fra det nordlige Tyskland og har endda sine egne berømte udflugter. Det er udflugter i efterårslandskaberne, som slutter med en solid grønkålsret såsom den kendte pinkel-pølse med grønkål. Det er en robust grøntsag, der skal tilberedes i lang tid. For tiden er den dog også populær som ingrediens i smoothies eller sprødstegt. Den har et lavt kalorieindhold og er fyldt med vitaminer!

Blomkål

Blomkålen er det delikate medlem af kålfamilien. Den høstes fra oktober til april, og den smørgule til snehvide blomkål kan bruges som allrounder i ethvert køkken. Den kan koges, rives, blancheres eller bages i ovnen. Den kan bruges i salater eller som tilbehør og kan tilberedes på nærmest alle tænkelige måder. Dens grønne lillebror hedder romanesco, og dennes smag er endnu mere delikat og har en næsten nøddeagtig smag. 

Kinakål

Denne kål er en blanding mellem en majroe og pak choi, og som navnet antyder, stammer den fra Asien. Den kom først til Europa i det 20. århundrede. Takket være sine gode lagringsegenskaber er den i sæson fra august til marts. Hvad enten den koges, steges eller spises rå, giver den et lækkert crunch til retten. Kinakål er hovedingrediensen i den meget populære koreanske ret kimchi.

Nye måder at tilberede kål på

Klassikere som fin rødkål, velsmagende sauerkraut eller frisk hvidkålssalat smager helt fantastisk. Men hvorfor ikke prøve at tilberede dem på en helt ny måde? Prøv at starte ud med de helt fantastisk sprøde blomkålsbuketter med en syrlig teriyaki-sauce, der er helt perfekt som vegansk fingerfood! Eller okonomiyaki-pandekager lavet af hvidkål. Hjemmelavede grønkålschips er perfekte som snacks og kan fremtrylles på næsten ingen tid. Som du kan se, kan kål bruges til en masse forskelligt! Lad vores ideer inspirere dig. God fornøjelse og velbekomme.

Mere inspiration til at nyde kål

Inspiration til opskriften

Gå aldrig glip af noget igen!

Spændende information, lækre opskrifter og skønne konkurrencer

Alle obligatoriske felter skal udfyldes.

Jeg vil gerne informeres om tilbud og produktnyheder per e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage.

Er du interesseret i spændende information, lækre opskrifter og skønne konkurrencer?

Til nyhedsbrevet