

Forskellige slags sojasauce
De fleste ved, at der findes en masse forskellige slags sojasauce. Der er ofte stor forskel mellem de forskellige slags sojasauce, og både kendte kokke og madskribenter gør meget ud at påpege forskellen mellem kinesiske og japanske saucer.
Kinesiske sojasaucer fås i både mørke og lyse udgaver. Nogle er kemisk produceret, andre et delvist brygget. Brygningen tager dog oftest kun et par uger uden tilsætning af gær, hvorimod de japanske sojasaucer bliver brygget med specielle gærkulturer i flere måneder. Der bliver ofte tilsat karamelfarve (E150) til de kinesiske sojasaucer for at frembringe den kraftige, mørke farve. Mange indeholder desuden sukker, MSG og konserveringsmidler, hvilket kan give en kunstig smag og en sirupsagtig konsistens. Kemisk sojasauce vil ofte have en meget dominerende smag, og blot få dråber for meget kan ødelægge en helt ret!
I Japan, hvor Kikkoman har hjemme, er kemisk produceret sojasauce et tabu. Den japanske sojasauce, nogle gange kaldt `shoyu´, har generelt et lavt saltindhold og indeholder ristet hvede. Dette er ikke blot for at forbedre smag og aroma, men også for at give farve til saucen. Vores råd vil altid være at kigge på etiketten før du køber et sojasauce-produkt. Jo færre ingredienser, desto bedre!
Få mere at vide