Der er meget at elske ved veganske lækkerier, særligt smagen

01. Januar 2024

Dette års nytårsforsæt: hvor januar tidligere var måneden, hvor man talte kalorier, er mange efterhånden begyndt at starte året ud med mottoet ”bliv veganer”. Rundt omkring på kloden deltager flere millioner mennesker i ”Veganuar”, hvor de undlader at spise animalske produkter i fire uger, uden at gå på kompromis med nydelsen.

Sundhed, dyrevelfærd, bæredygtighed og klimabeskyttelse – der er mange gode grunde til at skifte til en ren plantebaseret kost eller i det mindste midlertidigt ændre sine spisevaner. Især for dem, der er fleksitarer, er januar en god mulighed for at finde ny inspiration til madlavningen. Og der findes ingen bedre måde at gøre det på end i et stærkt fællesskab med kreative ideer!

Veganuar – sådan startede det

Veganuar er en blanding af vegansk og januar. Initiativet startede i 2014 i Storbritannien, og i 2020 fandt det sted i Tyskland for første gang. På bare tre år har denne månedlange udfordring udviklet sig fra at være et nicheemne for dem, der lagde vægt på kost, til et stort fænomen med stor indflydelse. 

Både inden for cateringbranchen, fødevareproduktion, leveringstjenester og detailhandel er Veganuar blevet en måned fyldt med kulinariske innovationer og frem for alt inspiration. Udvalget af veganske fødevarer er vokset til over 1000 produkter i løbet af de seneste år, og det inkluderer selvfølgelig Kikkoman sojasauce. Og det har det altid gjort!

Vegansk helt fra starten af

Hvede, vand, salt og soja – det er alt, der skal bruges til vores klassiske sojasauce. Det er noget, du kan vide dig sikker på. Den bliver stadig produceret efter en gammel, traditionel opskrift, der er århundreder gammel, og kræver ikke andet end disse fire naturlige ingredienser. Der anvendes ingen animalske produkter, selv ikke i den glutenfri eller saltreducerede udgave. Det samme gælder selvfølgelig for vores økologiske udgave. Hvis du har lyst til noget lidt mere særligt, er vores Kikkoman ponzu citrus sojasauce eller vores Kikkoman poke sauce til de populære poke-bowls helt perfekte. Vi udvinder smag af 100 % plantekraft! Faktisk er det kun vores teriyaki BBQ-sauce med honning, der ikke er vegansk. 

Perfekt til plantebaseret madlavning

Vi behøver næsten ikke at nævne, at vores sojasauce med sine fire plantebaserede ingredienser er det perfekte valg til veganske retter. Fra marinering til krydring, tilsmagning eller som smagsgiver på tallerkenen - vores sojasauce er helt genial, og det er genialt enkelt at bruge den. Det helt store plus er umami. Den femte smagssans giver en mere fyldig og intens smagsoplevelse, og giver lidt ekstra til alle retter. Så du kommer ikke til at savne noget – selv hvis du undlader at bruge animalske smagsstoffer! 

Alle fordomme forsvinder!

Med de helt rigtige ideer i køkkenet kan du vise, at vegansk mad ikke behøver at være kedelig eller mangle smag. Som altid gælder det, at kreativ madlavning giver de bedste resultater. Du kan for eksempel fremtrylle en lækker vegansk bolognese i løbet af ingen tid med et par tomater, hakkede solsikkekerner og en god sjat Kikkoman sojasauce. Eller prøv at blende en håndfuld cashewnødder, lidt vand og sojasauce for at lave en lækker kryddercreme, du kan bruge i din madlavning. Meget intens og meget lækker!

Så vegansk som du vil

Der er ingen grund til at genopfinde dine yndlingsretter fuldstændigt. Hvis du nogensinde har overvejet at lave mere vegansk mad, så er Veganuar det perfekte tidspunkt at komme i gang på. I vores Kikkoman-fællesskab på de sociale medier finder du ikke blot inspiration til din madlavning, men også masser af interessant baggrundsviden og motivation til at justere dine spisevaner. Når alt kommer til alt, så smager alt bedre i godt selskab. Selv hvis du ikke har planer om at droppe animalske produkter permanent fra din kost, er det også helt fint. Vi er dog rimelig sikre på, at en eller to af dine veganske yndlingsretter vil snige sig ind i din opskriftssamling for altid. 

Fun fact:

Vidste du, at i denne del af verden spiste vi meget mere kød i middelalderen, end vi gør i dag? Dengang spiste man ca. 100 kg per person, hvorimod vi i dag årligt spiser 52 kg kød i gennemsnit. Det er det gode udvalg af højkvalitative, plantebaserede proteiner og smagsgivere, der gør dette muligt.

Inspiration til opskriften

Gå ikke glip af noget lækkert!

Tilmeld dig og få regelmæssigt tilsendt lækker inspiration!
Alle obligatoriske felter skal udfyldes.

Jeg vil gerne informeres om tilbud og produktnyheder per e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage.