Vores opskrifter med butterdej er alsidige på alle måder!
17. oktober 2024

Filo, filodej, yufka – butterdej har mange navne
Historikere har sporet butterdejens kulinariske ophav helt tilbage til den egyptiske middelhavsregion. Den fandt vej til Frankrig fra syd, og denne luftige, smøragtige delikatesse blev hurtigt en fast bestanddel af landets fine bagværkstradition. Men butterdej er også uovertruffen i salte retter. Vi kender den som yufka i det tyrkiske køkken, hvor den bruges til börek eller lignende retter. I England, der også har en sød tand, bliver der fremtryllet et væld af retter med dejen, og her kaldes den for ”puff pastry”, da dejen puffer så smukt op under bagningen. Mange andre steder i verden værdsættes dens lethed som filodej. Som du kan se, har denne lækre dej mange navne!
Let og luftig uden gær – sådan laver du butterdej
Før du får lov til at smage denne lækkerbisken, skal der arbejdes en smule i køkkenet. Butterdej laves af basisingredienserne hvedemel, salt og vand. Efter æltning begynder det virkelige arbejde: Dejen skal rulles ud, og så lægges der koldt smør eller olie ind imellem lagene. Dejen bliver foldet hen over smørret og rullet ud igen. Denne proces gentager man flere gange, og jo flere foldninger du laver, desto flere lag får din butterdej, når den bliver bagt. Til sidst består en god butterdej af omkring 140 lag! Takket være den kærlighed og omhu, din dej laves med, har du ikke brug for gær overhovedet.
Hurtigt og nemt fra supermarkedets køler
Fordi hjemmelavet butterdej kræver en del tid og indsats, er det helt fint at bruge en færdigkøbt butterdej. Du kan vælge mellem frisk eller frossen dej, og begge dele fungerer fint, så længe du holder dig til et par regler. En af disse er, at dejen skal tempereres før brug. Husk derfor at tage den ud af køleskabet i god tid inden brug, så den opnår stuetemperatur. Frossen dej skal have lov til at tø langsomt op, inden du begynder at arbejde med den. Kun derved får du en let og luftig dej under bagningen!
Du må ikke ælte dejen!
For at sikre, at butterdejen hæver rigtigt op, må du endelig ikke ælte den. Hvis du har brug for større stykker dej, kan du forsigtigt klemme flere dejplader sammen i kanterne ved at trykke dem let. Brug altid en skarp kniv, når du skærer din dej til.
En varm ovn giver det bedste resultat
Der findes også et par professionelle tips til bagningen for at sikre et perfekt resultat: Ovnen skal være varm, og temperaturen skal helst ligge mellem 200 ˚C og 220 ˚C! Husk at forvarme din ovn inden bagning. Du kan både bruge over- og undervarme eller varmluft – bare hold dig til det, din opskrift beder om. Og så lad endelig være med at prikke din dej med en gaffel, hvis du gerne vil have den til at hæve op. Det kan dejen nemlig ikke lide! Inden bagning kan du pensle dejen med æg, mælk, sukker eller smør. Hvis du laver en ret med en vegansk butterdej, kan du pensle den med vand eller plantebaseret mælk.
Lækre butterdejs-idéer
Er du allerede kommet i humør til denne lette og luftige kulinariske nydelse? Her er nogle kreative idéer til, hvad du kan trylle frem med denne lækre dej. Men det er selvfølgelig kun din fantasi, der sætter grænsen!
Søde tærter
- Tærte med saltkaramel
- Tarte Tatin eller citrontærte (for en gangs skyld uden mørdej)
- Chokoladetærte
- Æbletærte
- Græskartærte
Salte tærter
- Quiche Lorraine
- Grøntsagstærte
- Laksetærte
- Løgtærte
- Tærte med kastanjer og svampe
“Strudler”
- Fransk linsestrudel
- Sød æblestrudel
Tærter i Wellington-stil
- Klassisk beef Wellington
- Wellington med svampe
- Wellington med fisk
Fingerfood
- Samosaer
- Pizzasnegle
- Butterdejsstænger
- Pølsehorn