Lav din egen veganske sushi
17. december 2024

Er du allerede sushi-fan og klar til at prøve noget nyt? Eller måske er du nysgerrig, men bliver lidt skræmt af tanken om rå fisk? Så er vegansk sushi perfekt til dig!
Er sushi uden fisk stadig sushi?

Det korte svar er ja! I Japan finder man utallige veganske sushivarianter, der serveres på samme måde som traditionel sushi. Kappa maki med agurk eller inari sushi, som er ris i en dybstegt tofulomme, er blot eksempler herpå. Dette viser, at sushi kan være lige så autentisk uden fisk, uanset om det serveres til en fest, middag eller som snack. Vegansk sushi er et lækkert og sundt alternativ med al den smag, som sushi med fisk også har!
Hvilket udstyr har jeg brug for derhjemme?
Før du går i gang, lad os se på de ting, du har brug for. Meget af det vil du efter al sandsynlighed allerede have i dit køkken, såsom husholdningsfilm, gryde, skål, kniv og skærebræt. En sushimåtte er vigtig, når rullen skal rulles sammen. Der må heller ikke mangle spisepinde, og hvis du gerne vil lave nigiri sushi er det også smart med risforme.
Hvilke ingredienser skal jeg bruge for at lave vegansk sushi?

De rette ingredienser er essentielle for god vegansk sushi. Du har brug for sushiris, der gerne skal være kortkornet og klistret. Man finder ofte varianter af høj kvalitet i asiatiske supermarkeder. Vigtigt: sørg for at skylle risen grundigt for at få den til at klistre mere. Noritang er ristet tang, der bruges til at folde om risen. Vegansk fyld er, hvor du kan være kreativ! Populært fyld indeholder avocado, agurk, gulerod, svampe, tofu eller tempeh og vegansk flødeost. Kikkoman sojasaucesom dip er et must!Vegansk mayo giver sushien en cremet smag, og wasabi en krydret note.
Hvilken slags sushi kan jeg lave?
- Maki: Disse sushiruller med ris er typisk fyldt med laks og agurk og pakket ind i noritang. Du kan sagtens fylde dem med vegansk fyld efter eget valg.
- Inside out: I denne udgave er risen på ydersiden, mens noritang og fyldet befinder sig indeni.
- Inari nigiri: Inari er sushiris serveret i en sød, dybstegt lomme af tofu. Nigiri er lange, ovale risbolde med et tyndt lag tofu eller grøntsag på toppen. Vores inari nigiri er særdeles lækker – prøv den!
- Onigiri: Risbolde, der ikke skal presses sammen, er populære i Japan. For at lave onigiri deles et noriark i fire dele, fyldes med dine valgte ingredienser og foldes. Onigiri sushi er for eksempel særlig lækker med f.eks. kimchi, vegansk ost, agurk, gulerod, spinat eller rødkålsblade.
- Gunkan: En lille bunke af ris pakket ind i en stribe af noritang og fyldt med ingredienser som avocado eller vegansk kaviar. Vores kikærte-gunkan bages, indtil de er sprøde, og blandes med granatæblekerner eller anden frugt som et hint mod den traditionelle gunkan-metode.
- Tempura: Dybstegte stykker grøntsager eller tofu bruges som fyld eller topping. En særlig lækkerbidsken: Sprød tempurarulle med østershatte.
- Kålrulle sushi: Denne kreative sushiudgave indeholder kål, sesam og andre ingredienser, der blandes med ris og foldes og skæres som kålruller.
- Stegte auberginer: En sand fornøjelse for smagsløgene! Disse krydrede og søde auberginer bliver først grillet og derefter tilberedt à la kabayaki.

Trin-for-trin guide til hjemmelavet vegansk sushi
Ved hjælp af disse trin kan du nemt lave din egen veganske og kreative sushi. Selv hvis du vil afprøve andre slags sushi, giver dette dig et godt udgangspunkt!
1. Tilberedning af sushiris
- Vask og kog risen: Skyl sushirisen grundigt under koldt vand, indtil vandet er klart. Kog derefter risen i henhold til pakkens anvisninger.
- Lad risen køle af: Så snart risen er kogt, hældes den over i en skål, hvor den forsigtigt løsnes med en træske. Tilsæt en smule riseddike for at give risen den typiske sushismag. Kikkoman kryddersauce til sushiris er perfekt til dette.
2. Tilberedning af ingredienserne
- Skær grøntsagerne: Skær avocado, agurk, gulerod eller andet fyld i tynde skiver.
- Steg tofu: Hvis du bruger tofu eller tempeh, kan du marinere eller stege det let inden brug.
3. Rul sushi maki
- Gør sushimåtten klar: Læg husholdningsfilm over måtten for at forhindre, at risen klistrer sig fast.
- Noritang og ris: Læg halvdelen af noriarket på måtten, tag en håndfuld ris og spred den jævnt ud over arket.
- Tilsæt fyldet: Læg dit foretrukne fyld på den nederste del af risen.
- Rul maki: Brug måtten til at rulle sushien stramt sammen fra bund til top. Skær den færdige rulle i ens stykker.
- Server: Anret din veganske sushi på en tallerken og server den med sojasauce, wasabi og vegansk mayo. Kikkoman naturligt brygget sojasauce og Kikkoman sushi & sashimi sojasauce fungerer særdeles godt som dip, og begge dele er veganske!