Alt, du bør vide om avocadoer
13. august 2025

Alles foretrukne grønne frugt
Avocadoer er mere end blot en madtrend – de er ægte kraftbomber, fyldt med næring. I denne artikel vil du lære alt, du bør vide om avocadoens oprindelse, næringsindhold, opbevaring og lækre opskriftsidéer til denne eksotiske superfrugt.

Forskellige sorter og hvordan de smager
- Den populære Hass avocado har en mørk, ru skal, der næsten bliver sort når den er moden. Den har cremet, nøddeagtigt frugtkød, hvilket gør den til det bedste valg til guacamole.
- Den velkendte sort Fuerte er grøn, glat og pæreformet med en mild, let smøragtig smag.
- Sorten Bacon er også populær – den har en tynd, grøn skal og en lysere, mindre intens smag.
- Pinkerton avocadoer er kendt for deres store andel af frugtkød, deres aflange form og en dyb, smøragtig smag.
- Reed sorten har en glat, grøn skal og gult frugtkød samt en let sød smag. Den er perfekt i bowls eller smurt på brød.
- Sorten Ettinger er stor og slank med en glat, kraftig grøn skal. Dens frugtkød er delikat men mindre aromatisk og dermed perfekt i lette retter.
- Nabal avocadoen er rund med en fast, grøn skal, cremet frugtkød og et lavere fedtindhold.
Hvad gør avocadoer så særlige?
Avocadoer er fyldt med næring: De er rige på umættede fedtsyrer, der understøtter hjertesundhed, og indeholder vitamin A, C, E, K og adskillige B-vitaminer. Det høje indhold af kalium – næsten dobbelt så meget som i bananer – understøtter vores muskler og blodtryk. Fibre hjælper vores fordøjelse, mens antioxidanter virker betændelseshæmmende. På trods af det høje fedtindhold (ca. 23 g per 100 g) regnes avocadoer som en vigtig del af en afbalanceret kost – selv for dem, der spiser low-carb og for veganere.
Hvornår er en avocado moden?
Du ved, at en avocado er moden, når dens skal giver lidt efter, når man forsigtigt presser på den. Hvis den stadig er fast, kan du enten lade den modne ved stuetemperatur eller lægge den i en papirspose sammen med æbler og pærer for at fremskynde modningsprocessen.
Der findes flere måder, hvorpå man kan se, om en avocado er overmoden. Hvis den føles meget blød, når den trykkes let, er den sikkert overmoden. Mørke pletter på skrællen er også et dårligt tegn. En brun-grå farve og tråde i frugtkødet med sorte mærker betyder, at avocadoen ikke længere er egnet til fortæring. Små brune pletter er dog til gengæld helt harmløse.

Sådan opbevares avocadoer bedst
Hvis avocadoen allerede er moden og skåret op, er det vigtigt at undgå, at den bliver brun. Hertil kan overfladen dryppes let med citronsaft, stenen skal forblive i avocadoen, og den bør opbevares i en lufttæt bøtte.
Hele avocadoer bør ikke fryses, da de bliver bløde, når de optøes. De kan dog pureres med en smule citronsaft og fryses i små portioner.
Sådan tilbereder du avocado
Avocado og sojasauce i moderne madlavning
Avocado og sojasauce er et dream team i mere end én forstand.
For det første komplementerer deres smage hinanden: Den milde, smøragtige avocado passer perfekt til den salte, umamirige sojasauce og munder ud i en fantastisk fusion af aromaer. Deres forskellige teksturer passer også særdeles godt sammen.
- Fra cremede dips og salt smørepålæg til bowls og salater: Disse to ingredienser passer sammen som fod i hose. Sushi med laks, agurk og avocado er en klassiker, og sojasauce er uundværlig hertil.
- Fun fact: Modne avocadoer har samme tekstur som rå tunfisk (sashimi), særligt i kombination med wasabi. Så hvis du vil, kan den sagtens bruges som erstatning for fisk!
- Det bliver endnu mere spændende med kreative udgaver som grillet eller dybstegt avocado — tænk blot på sprøde avocadosticks med dip. Kombinationen med Kikkoman sojasauce, Kikkoman ponzu citrus sojasauce eller Kikkoman teriyaki marinade tager smagen til helt nye højder!
- Og hvad med dessert? Kombinationen af avocado med den søde Kikkoman sauce til ris fungerer overraskende godt i desserter —endda i cheesecakes! Ville du have gættet det?
Føler du dig inspireret efter at have lært så meget om denne eksotiske delikatesse? Er du klar til at tilfredsstille din appetit såvel som din tørst efter ny viden? Så er der her en masse lækre opskrifter, du kan prøve!
Avocadoens oprindelse
Avocadotræet hører til laurbærfamilien og er blevet værdsat i Sydamerika i tusindvis af år. Den blev først bragt til Europa af spanierne i det 16. århundrede. De avocadoer, vi i dag køber, stammer hovedsageligt fra Mexico, Chile, Brasilien og Peru, men også fra Spanien og Sydafrika.
Avocado og bæredygtighed
Efter al denne begejstring og inspiration er det på sin plads ikke at glemme et vigtigt aspekt: Dyrkning af avocado kræver en masse vand. De lange transportveje kritiseres ofte i forhold til klimaudfordringerne. Hvis du gerne vil nyde de mange lækre opskrifter med avocado, anbefaler vi at se på frugten, hvorfra den stammer, inden du lægger den i indkøbsvognen. Hvis det er muligt, så vælg altid den avocado, der har rejst den korteste afstand.






![[Translate to Dänemark:] [Translate to Dänemark:]](https://www.kikkoman.dk/fileadmin/_processed_/2/6/csm_291-recipe-page-teriyaki-sweet-potato-black-bean-and-avocado-burrito-bowl__desktop_01_15432946e5.webp)






![[Translate to Dänemark:] [Translate to Dänemark:]](https://www.kikkoman.dk/fileadmin/_processed_/3/2/csm_1577_Carrot_Ginger_Salad_With_Cilantro_Desktop_Header_7f6137e576.webp)
![[Translate to Dänemark:] [Translate to Dänemark:]](https://www.kikkoman.dk/fileadmin/_processed_/6/2/csm_1578_Goddess_salad_with_napa_cabbage_and_spinach_Desktop_Header_603b9d1582.webp)









