Forskellen mellem lys og mørk sojasauce
21. august 2025

Sådan bliver man ekspert i sojasaucer
Sojasauce er ikke blot en fast bestanddel af det asiatiske køkken – den er også eminent som smagsgiver i europæiske retter. Dens alsidighed og unikke umamismag har gjort saucen utrolig populær. Men det kan være svært at finde sig til rette i verdenen af sojasaucer. Japansk eller kinesisk, lys eller mørk, naturligt brygget eller ej…find ud af, hvad forskellen er på disse.
I øvrigt: Kikkoman sojasauce er hverken lys eller mørk, hvilket betyder, at den kan erstatte begge dele i opskrifter – fra wokretter og marinader til dips og dressinger. Så i de fleste tilfælde er det den eneste sojasauce, du har brug for i din madlavning. Det er smart, ik?

Sådan påvirker produktionen sojasaucens smag og kvalitet
Shoyu er den overordnede betegnelse for sojasaucer i japansk stil, lavet af fermenterede sojabønner, hvede, salt og vand. Kikkoman naturligt brygget sojasauce er en af disse traditionelle japanske udgaver, der er produceret i en kompleks bryggeproces. Flere måneders fermentering giver saucen sin dybe rødbrune farve og en enestående fyldig smag. Den indeholder over 300 forskellige smagsnoter – fra frugt og vanilje til kaffe og whiskey.
Kinesiske sojasaucer, uanset om de er lyse eller mørke, er ofte anderledes end shoyu. Deres fremstillingstid er typisk en del kortere, og de indeholder ofte tilsætningsstoffer. Kikkoman sojasauce er derimod lavet efter en gammel opskrift med kun fire ingredienser.

En anden vigtig forskel: Kikkoman naturligt brygget sojasauce tager flere måneder at fremstille, mens ikke-bryggede sojasaucer er færdige på blot få uger. I stedet for at gøre brug af nyttige mikroorganismer til at nedbryde sojaproteinet som i den naturlige bryggeproces, vil ikke-bryggede sojasaucer ofte være afhængige af brugen af saltsyre.
Lys og mørk sojasauce
Lyse sojasaucer bruges oftest i wokretter, klare supper og dressinger. Kikkoman sojasauce er perfekt til dette formål.
Mørk sojasauce anvendes ofte til at give farve til retter og som krydderi i fyldige gryderetter og retter med kød. Den er også god som glaze til grillede eller braiserede retter og giver en god dybde til smagen i saucer. Igen er Kikkoman sojasauce et perfekt valg.
Hvis du foretrækker lidt mere sødme, så prøv Kikkoman sauce til ris. Den har den sødme, du er på udkig efter – UDEN masser af tilsætningsstoffer. Kinesiske mørke sojasaucer indeholder derimod ofte karamelfarve for at give dem et mørkere udseende. Generelt vil ikke-bryggede sojasaucer oftest være afhængige af majssirup, farvestoffer og smagsforstærkere for at give dem den rigtige farve, smag og aroma – alt dette er ingredienser som Kikkoman helt bevidst ikke bruger.
Uanset om en sojasauce er lys eller mørk – hvis en sojasauce fremstilles hurtigt med kunstige tilsætningsstoffer, mangler den dybde i smagen. Kikkomans dybe smag udvikles nemlig først i løbet af den naturlige bryggeproces.

Andre typer af sojasauce
Genkend kvalitet
Etiketten på en flaske sojasauce fortæller dig det mest essentielle ved første øjekast:
- Jo kortere listen af ingredienser, desto bedre er kvaliteten
- Terminologien “naturligt brygget” refererer til fremstillingsprocessen og tidsrummet for fermentering
- En god sojasauce har ikke brug for tilsætningsstoffer, smagsforstærkere eller konserveringsmidler
Konklusion
Naturligt bryggede japanske sojasaucer fremhæver smagen i dine retter uden at overdøve den, hvilket gør dem til et fremragende alternativ til salt. Selv et par dråber for meget vil ikke ødelægge dine retter. Ved andre sojasaucer skal du derimod være meget mere forsigtig.
Jo bedre kvaliteten er, desto mere egnet er sojasaucen til madlavning, tilsmagning ved bordet eller som dip – for eksempel til sushi. Og som tidligere nævnt: Kikkoman sojasauce kan anvendes i stedet for lyse eller mørke varianter, hvilket gør den perfekt til en lang række retter.

















