Vores mayonnaise-opskrifter: den perfekte dip til aftensmad, snacks og fester!
02. Juli 2024
EN OPSKRIFT, TO TEORIER
Stavningen afslører, hvor mayonnaisen stammer fra, nemlig Frankrig. Der findes adskillige forklaringer på, hvor navnet stammer fra, og også adskillige opskrifter. Den mest populære lyder: For at fejre erobringen af havnebyen Mahón på Menorca i 1756 og den deraf følgende sejr over englænderne, opfandt en kok efter sigende en ”Sauce Mahonnaise” – en ”sauce fra Mahón”. Eftersom mayonnaise piskes, foreslår en anden teori, at navnet stammer fra det franske ord ”mailler”, der betyder ”at slå”. Uanset hvad, i kombination med en Kikkoman sauce, er vores mayonnaise-dips uovertrufne!
ELSKET OVER HELE KLODEN
Mayonnaise, i alle dens former, er på alles læber henover syv kontinenter. I Afrika findes den endda på folks hoveder, for her er ”hårmayonnaise” en særlig populær balsam til håret grundet sin blanding af olie og proteiner. Overraskende nok er mayonnaise også en hovedingrediens i det japanske køkken, selvom den først blev introduceret i Japan i 1925. Siden da er japansk mayo blevet mere og mere populær og forbedrer mange streetfood-klassikere. Tjek vores opskrift på poke-mayo dip med mango og stegte sushibolde.
ALLROUNDER I KØKKENET
Som nævnt har de fleste prøvet mayonnaise til pommes frites, men den er langt mere alsidig end du tror. Det skyldes blandt andet, at mayonnaise hører til blandt de fem såkaldte ”basissaucer”. Og som den eneste kolde sauce danner den basis for utallige variationer. Disse inkluderer selvfølgelig salatdressinger, men også saucer til varme retter. En af de klassiske retter er som dip, og her er mulighederne næsten uendelige. Vores opskrift på mayo-dip med ananas og tacos med laksviser, hvordan mayonnaise kan bære selv frugtagtige smage!
SPISER DU VEGANSK? INTET PROBLEM!
Vegansk mayo har efterhånden været på mode i et stykke tid! Den helt store forskel er selvfølgelig, at der ikke anvendes animalske produkter: vegansk mayonnaise er plantebaseret og indeholder ingen æg. Disse bliver ofte substitueret med kikærtevand eller sojaprotein, hvorimod resten af ingredienserne forbliver som de er. Et godt tip til vores laktosefølsomme fans: kommercielt producerede fedtfattige mayonnaiser kan nogle gange indeholde mælkeprotein, hvorimod de veganske udgaver er 100 % laktosefri. Uanset om du spiser vegansk eller traditionelt, så er friske ingredienser af høj kvalitet altid nøglen til en god oplevelse. Så vores tip er: lav mayoen selv. Det er virkelig nemt, og du kan tilberede den nøjagtigt som du bedst kan lide det. Hvis du er fleksitar og har det fint med æg, så prøv vores poke-mayo dip med æg og avocado!
DET BEDSTE VED DET HELE: LAV DET SELV!
Det er sjovt at lave mad, og jo flere hjemmelavede komponenter du bruger, desto mere stolt kan du være af dine kulinariske kreationer. Både til vores tahin-mayo dip med fyldte agurkebådeeller vores taco-mayo dip med nachos og bagte bønner kan du hurtigt piske en mayo sammen i stedet for at købe den. Til basisopskriften har du brug for 1 friskt æg og 1 tsk. mellemstærk sennep, begge ved stuetemperatur. Tilsæt 1 spsk. hvidvinseddike, 1 tsk. sukker og 200 ml rapsolie. Blend alle ingredienserne til en cremet blanding med en håndmixer og smag til med salt og peber. Prøv at eksperimentere med mængderne og ingredienserne og kast dig ud i mange flere mayonnaise-varianter!