Ramen bliver international

27. Februar 2023

Kom med bag kulisserne til den populære nudelsuppe.

Ramen er en trendy ret fra Japan, som næsten alle elsker. Hvorfor? Denne nudelsuppe fås i uendeligt mange variationer – fra dyb, kraftig bouillon til en let sojasauce suppebase. Den kan laves med kød eller fisk eller være vegetarisk eller vegansk. Denne suppe kan toppes med alt det, hjertet begærer – den bliver aldrig kedelig!

Ramen ankom til Europa for mange år siden og er med årene blevet meget populær.

For mange er ramen associeret med japansk mad. Flere og flere restauranter tilbyder dog variationer af ramen, der afviger fra den japanske original. Så kan ramen overhovedet betegnes som en japansk ret længere? Og hvad med resten af verden: hvordan bliver ramen lavet i andre kulturer? Dyk ned i ramensuppens store verden sammen med os og opdag din nye yndlingsramen med vores eksklusive opskrifter.

Hvad er ramen egentlig?

Hvis du ikke er bekendt med ramen, så undrer du dig måske over, hvad der er så specielt ved disse nudelsupper, man kan bestille som take away eller købe klar til brug i supermarkeder. En af de særlige ting ved denne type nudelsuppe er de specielle bouilloner, da disse er helt essentielle for nudlernes smag. De fire klassiske bouilloner er:

  • Shoyu: En bouillon basereret på sojasauce.
  • Shio: Primært salt-baseret. Den er typisk lavet på en kraftig fiskesuppe.
  • Miso: En pasta af fermenterede sojabønner danner basis for suppen.
  • Tonkotsu: Kogte svineben, der bliver til en mælkehvid bouillon.

Der findes selvfølgelig en masse andre variationer, der ofte består af en blanding af shoyu og eksempelvis krydret kimchi-sauce eller andre saucer. Der er ligeledes rig mulighed for variation af de toppings, man kommer i suppen. Kombineret med de forskellige bouilloner får de valgte toppings en helt speciel smag, hvilket gør hver eneste ramen-suppe unik. I den klassiske japanske ramen finder man typisk ingredienser som nori (tørret tang), menma (bambusskud), Chashu (braiseret svineslag), moyashi (sojabønnespirer) eller tamago (blødkogt æg i sojasauce) – for blot at nævne nogle få.

Historikken bag ramen

Siden ramen begyndte at blive kendt internationalt, har de fleste mennesker associeret retten med Japan. Den oprindelige ramen kommer dog fra Kina. Den ramen, vi nu til dags nyder på japanske restauranter, eksisterede end ikke på det tidspunkt. Ideen med at putte nudler i en suppe blev overleveret fra Kina i det 19. århundrede. På det tidspunkt var der mange rejsende og migranter i Japan, og de medbragte ting, såsom tøj eller mad fra deres egen kultur, som de kunne handle med. China Town i Yokohama, nær Tokyo, var det sted, hvorfra nudelsupperne begyndte at sprede sig til resten af Japan, idet Yokoshama havde en stor handelshavn. Den første ramen-restaurant i Japan åbnede i 1910 i Asakusa, Tokyo. En af de mest populære ramen-varianter, Fukuoka-ramen, blev ikke opfundet før omkring 1950. Det sjove er, at dette faktisk skete ved et uheld, idet kokken lod suppen koge alt for længe, indtil bouillonen blev hvid og mælkeagtig. Til hans store overraskelse viste det sig, at dette smagte helt perfekt, så denne måde at tilberede ramen på bliver stadig brugt i dag.

I efterkrigstiden begyndte forbruget af hvede at stige igen, hvilket gjorde det muligt at lave ramen-nudler. Der opstod mange udendørs madboder og ramen var og er stadig fastfood, der kan tilberedes hurtigt. Opfindelsen af instant-nudler, hvilket gjorde det muligt for folk hurtigt og nemt at tilberede ramen derhjemme, var også afgørende for denne tid. I dag er instant-nudelsupper blevet til en helt egen madkategori, og boomet lader ikke til at aftage i styrke.

I Japan alene er der i dag over 24.000 ramen-restauranter, hvoraf 5.000 af disse ligger i metropolen Tokyo.

Ramen i Europe

Ramen har været i fremgang i Europa i et til to årtier, og tendensen er stigende. Der åbnes flere og flere japanske eller japansk-inspirerede restauranter. I London, eksempelvis, er tonkotsu-ramen blevet enorm populær, mens det i Tyskland er shoyu, der ligger forrest. Men lad os se nærmere på sagen!

I Tyskland, i byen Düsseldorf, ligger den berømte Immermannstrasse. Her finder man utallige japanske restauranter og supermarkeder, fordi det er her, den største japanske befolkningsgruppe i hele Europa, er bosat. Hele dette areal har udviklet sig til et trendy område, som også tiltrækker mennesker, der bor længere væk. Alene på denne ene gade er der adskillige ramen-restauranter og supermarkeder, der sælger instant-varianter af ramen. Men det er ikke kun i Tyskland at nudelsupper trender – denne udvikling ses i hele Europa. I storbyerne findes der utallige muligheder for at nyde nudelsuppe, i japansk stil eller på en ny, ændret måde.  Den veganske variant af ramen er helt klar mest udpræget i Europa. I modsætning til Europa er det ikke nær så almindeligt at være veganer eller vegetar i Japan. Shoyu er den bouillon, der oftest benyttes som base i veganske supper.

Ramen i Asien

En stor del af de moderne variationer af ramen, der findes i dag, kommer faktisk fra de omkringliggende asiatiske lande. I Sydkorea er kimchi-ramen for eksempel meget populært. Afhængig af hvor meget man bruger, tilfører den røde kimchi-sauce enten en meget subtil eller mere intens, stærk og krydret smag til bouillonen. En populær topping i Korea er smeltet ost, som flyder ud i saucen og giver den en helt særlig smag.

Thailand er kendt for deres peanut-nudelsuppe med kokosmælk. Her bliver tofu ofte brugt i stedet for kød, hvilket er et godt alternativ til vegetarer og veganere. I Asien er der ligeledes mange andre varianter, hvor der eksempelvis bruges risnudler i stedet for nudler af hvede. Teknisk set burde disse supper ikke kaldes ramen, men hvis vi husker på, at ramen nu til dags bruges som betegnelse for nudler i en suppe - uanset hvilken slags nudler, der bliver brugt - er det berettiget at bruge betegnelsen ramen. Den vietnamesiske nudelsuppe Pho, bestående af risnudler, rismel og vand, kan ligeledes findes på mange europæiske menukort, hvor der tilbydes veganske eller traditionelle japanske ramen.

Historien fortsætter

Alt i alt kan man konkludere, at de mange ramen-variationer generelt er stærkt påvirket af de asiatiske lande, og at denne indflydelse er kommet til os i Europa. Hvem ved, om man en dag vil kunne finde klassiske europæiske retter, fusioneret til en ramen-suppe. Under alle omstændigheder er det sikkert, at ramen er et stort og populært globalt tema indenfor madverdenen, som hele tiden udvikler og genopfinder sig selv.

I Japan har næsten hver eneste ramen-restaurant udviklet sin egen unikke bouillon for at skille sig ud fra de andre. Men fordi det er svært at forberede og tilberede en bouillon fra bunden, har vi hos Kikkoman skabt en suppebase, der nemt kan tilberedes ved blot at tilsætte kogende vand.

Er du allerede blevet sulten? Opdag vores mange nye ramen-opskrifter. Udover den helt traditionelle japanske ramen har vi udviklet vegetariske og veganske alternativer såvel som opskrifter med et europæisk touch.

Gå ikke glip af noget lækkert!

Tilmeld dig og få regelmæssigt tilsendt lækker inspiration!
Alle obligatoriske felter skal udfyldes.

Jeg vil gerne informeres om tilbud og produktnyheder per e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage.