Opdag, hvad ingefær kan

Så snart nogen nævner ingefær, er der næsten ingen, der tænker på den pæne blomstrende plante. Fokus ligger på den stærke, aromatiske rod, der ikke kun værdsættes i forbindelse med madlavning, men også som naturmedicin. Ingefær regnes for et af verdens ældste krydderier og medicinske planter. Uanset om den nydes som te, som krydderi eller middel – dens mangfoldige fordele gør den populær verden over. Lad os se, hvad der gør denne kraftfulde rod så speciel.

Hvordan påvirker ingefær vores krop?

Ingefær er fyldt med nyttige næringsstoffer: C-vitamin, magnesium, jern, kalium og gingeroler. Den værdsættes særligt i Ayurveda og i traditionel kinesisk medicin for dens antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber. Den hjælper fordøjelsen, styrker immunforsvaret og lindrer kvalme. Den varmer kroppen indefra, stimulerer cirkulationen og hjælper med at bekæmpe mæthedsfornemmelsen.

Bør man skrælle ingefær?

Om du bør skrælle ingefæren eller ej, afhænger af, hvordan du påtænker at bruge den, og hvor den kommer fra. Økologisk ingefær er ikke sprøjtet, så den kan – efter grundig rensning – anvendes med skrællen på, for eksempel i te eller smoothies. Ved ikke-økologisk ingefær bør skrællen fjernes, da den kan indeholde sprøjtegift.

Skrællen påvirker også smagen – den bliver ofte en smule mere bitter med skræl på. Så hvis du foretrækker en mildere smag, så gå efter den skrællede udgave. Det anbefales også at skrælle ingefæren, når den bruges i madlavning.

Her er et par tips til at skrælle ingefær:

  • Ske: Brug kanten af en teske til at skrabe skrællen af  - det er nemt og virker selv på de knoldede dele af roden.
  • Kniv: Dette virker også, men resulterer ofte i lidt mere spild. Næringsstoffer under skrællen går let tabt.
  • Rivejern: Hvis du river ingefær direkte ned i retter som karry eller dressinger, behøver du slet ikke at skrælle den, da skrællen ofte bliver siddende i rivejernet.

En rod, mange muligheder? Hvordan spiser du ingefær?

Ingefær kan nydes på mange forskellige måder, afhængigt af hvad du gerne vil lave med den.

Frisk eller stødt?

Frisk ingefær er perfekt i vand med ingefær, i karryretter, wokretter og smoothies. Stødt ingefær er meget mere kraftig, holder sig frisk i længere tid og er perfekt til at krydre bagværk og drikkevarer. Stødt ingefær er også hovedingrediens i mange asiatiske og mellemøstlige krydderiblandinger.

Rå eller tilberedt?

Selvom ingefær nok fortrinsvis bruges i madlavning, vidste du så, at du også kan spise den rå? Men vær advaret, den er meget stærk! Ingefær mister noget af sin styrke, når den tilberedes. I rå og revet udgave er den en lækker tilføjelse til salater, bowls eller asiatiske retter, hvor den medbringer værdifulde næringsstoffer.

Salt eller sødt?

Begge dele! Ingefær giver dybde til salte retter – men er også et højdepunkt i søde kreationer. Tænk på kager og chutneys, hvor den tilfører en varm, krydret note. Og hvad ville julen være uden peberkager med ingefær?

Lækre, stærke powerdrikke

Ingefær er perfekt i varme og kolde drikke. Fra klassisk ingefær-te og vand med ingefær til forfriskende ingefærshots og frugtige smoothies - ingefær tilfører både varme og spræl til alle drikke. Tip: Bland den med citron, gurkemeje, mynte og honning til et særligt lækkert boost.

Ingefær i asiatisk madlavning

Både i Kina, Japan, Thailand og Indien er ingefær en fast bestanddel af madlavningen. Den tilfører friskhed, varme og en let styrke til en bred palet af retter.

Den er særligt populær i kombination med sojasauce. Men hvorfor?  Det er fordi, ingefær og sojasauce passer så godt sammen med deres meget forskellige, men samtidig harmoniske smagsnoter:

  • Ingefær giver friskhed, styrke og en citrusagtig varme
  • Kikkoman sojasauce tilfører dybde, umami og en salt, let sød smag.

Sammen skaber de en særpræget smagsdybde og en behagelig balance, hvilket er kendetegnende for mange asiatiske retter, hvor ingefær tilmed virker som en naturlig smagsforstærker.

Nu efter den teoretiske del har vi selvfølgelig en masse lækker inspiration til dig. Uanset om det er opskrifter med kød, fisk eller vegetariske retter – alle er fyldt med masser af smag!

Gå aldrig glip af noget igen!

Spændende information, lækre opskrifter og skønne konkurrencer

Alle obligatoriske felter skal udfyldes.

Jeg vil gerne informeres om tilbud og produktnyheder per e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage.

Er du interesseret i spændende information, lækre opskrifter og skønne konkurrencer?

Til nyhedsbrevet