Sund mad fra jordens indre

21. September 2023

Gå på opdagelse i rodfrugternes verden og find ud af, hvad der gør dem så specielle

 

Roden til den gode smag

Sundt, alsidigt og ganske enkelt lækkert!

Rodfrugterne er blevet populære i de europæiske køkkener! Ja, den er god nok. Rodfrugter er måske ikke de mest æstetiske grøntsager, men de er til gengæld langt sundere end mange andre! Vi tager dig med på en rundrejse i rodfrugternes verden, der rækker langt ud over blot gulerødder, kartofler og majroer.
 
Rodfrugter hører til de grøntsager, hvor en del af planten udvikler sig under jorden til enten en knold eller et løg. Kartofler og gulerødder er blevet dyrket i Europa i flere århundreder og er nogle af de mest populære grøntsager herhjemme. De kan købes hele året rundt til en god pris og er desuden rigtig lækre! Faktisk har man spist kartofler og gulerødder siden stenalderen, så det kan man da vist godt kalde en klassiker.
 
Det er ligeledes blevet dokumenteret, at rodfrugter var en af de vigtigste fødekilder i middelalderen. Men rodfrugterne fra dengang har ikke meget lighed med de rodfrugter, vi høster i dag. Dengang havde rodfrugterne mindre sødme og færre næringsstoffer. Derudover var farverne ikke så kraftige og lysende. De gulerødder, vores bedsteforældre spiste, var dengang kendt som de ”gule majroer”, og det var ikke før 1960´erne, at guleroden blev fremavlet, som vi kender den i dag.

Sunde trendsættere på køkkenbordet

Har du nogensinde smagt en pastinak eller persillerod? De ligner hinanden til forveksling, men de kunne ikke være mere forskellige, hvad angår smag. Persilleroden smager, som navnet antyder, kraftigt af persille, hvorimod pastinakken har en nøddeagtig og krydret smag. Men hvorfor er pastinakken blevet så moderne? Den bliver brugt i mange vegetariske og veganske retter og fungerer også godt som substitut for kartofler, idet den både har færre kulhydrater og betydeligt flere næringsstoffer. 
 
Skorzonerroden bliver også kaldt Nordens asparges. Det er en undervurderet rodfrugt, der dog er værd at prøve. Den har et højt niveau af inulin, den er med til at skabe en sund tarmflora, og den har tilmed få kalorier og mætter godt. Du kan både koge, stege og grille den, men skorzonerroden kan også spises rå. I de seneste år er rodfrugten blevet mere populær, fordi den kan anvendes i mange forskellige retter - fra supper og stuvninger til gryderetter og som tilbehør. Har du for eksempel nogensinde smagt skorzonerrodsrisotto?
 
En anden rodfrugt, der er blevet meget populær, er den søde kartoffel. Den er rig på fibre, vitaminer og mineraler og er et sundt indslag på tallerkenen. Du kan tilberede den på mange forskellige måder: den kan bages, koges, grilles eller frituresteges. Den fungerer rigtig godt i supper, salater, som tilbehør eller endda som hovedret, da den er en god kilde til sunde kulhydrater. Søde kartofler har, som navnet antyder, en helt naturlig sødme. Derfor behøver man ofte ikke at tilføje sukker til retten, når man bruger søde kartofler. 
 
Lad os rette blikket mod en anden rodfrugt, der langsomt begynder at få opmærksomhed, og det med rette. Det drejer sig om jordskokken, der stammer fra Nordamerika. Den har en ujævn form og en grov, brun skræl. Det indre af jordskokken er hvidt og sprødt og har en sød, nøddeagtig smag.  Den helt unikke fordel i forhold til andre rodfrugter er, at den kan regulere blodsukkeret, hvilket gør den særdeles egnet til mennesker med insulinresistens eller diabetes. Den er desuden rig på fibre og vitaminer. Det er blevet moderne at spise sundt og bevidst, så mange vælger også jordskokker som erstatning for kartoffelchips. 

Er du klar til din nye yndlingsknold?

Hvem skulle have troet, at rodfrugter kunne være så spændende? Hvis du er blevet sulten af denne læsning og er på udkig efter et sundt og nærende måltid, så bør du helt sikkert tjekke vores nye opskrifter på de sprøde knolde. De er hurtige at tilberede, og så er det bare at nyde dem!

Gå ikke glip af noget lækkert!

Tilmeld dig og få regelmæssigt tilsendt lækker inspiration!
Alle obligatoriske felter skal udfyldes.

Jeg vil gerne informeres om tilbud og produktnyheder per e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage.