Fisk – intet mindre end fin-tastisk!
03. August 2023
Hvor lever de, og hvordan er de kendetegnet?
Fisk er ikke blot sundt, men hører til i kategorien af proteinrig mad. Fisk bliver spist over hele kloden og kan varieres næsten uendeligt. I Europa, særligt i Middelhavslandene, bliver der spist mere end 30 kg fisk pr. indbygger pr. år. Der skelnes mellem hav- og ferskvandsfisk.
Men hvad er forskellen mellem hav- og ferskvandsfisk?
Havfisk lever i de åbne have, ofte på dybt vand, og de er ikke udsat for temperatursvingninger. Nogle af de mest populære spisefisk fra havet er tunfisk og torsk. Ferskvandsfisk lever i ferskvand, dvs. i vand, der ikke indeholder salt. De findes i floder, vandløb, indre farvande, søer samt damme. På grund af vandets lave dybder, den manglende saltholdighed og den uforudsigelige menneskelige indblanding, er disse ferskvandsfisk mere udsatte i forhold til de konstante ændringer i deres levevilkår.
Fiskebestandene er blevet kraftigt reduceret i de seneste årtier på grund af netop disse vilkår. Efterspørgslen efter fisk er dog støt stigende, og dette imødekommes ved hjælp af dambrug. Ferskvandsfisk fanges ikke kun på traditionel vis med fiskestang og line, men også i kurve og fiskefælder. Fiskeopdrættere sætter ynglen i vandet, så de kan vokse sig store nok til at blive fanget igen, når de har nået den rigtige størrelse.
Almindelige ferskvandsfisk
Du får her et overblik over nogle hjemmehørende fiskearter og hvad der er specielt ved netop dem. I forhold til havfisk, indeholder ferskvandsfisk en del flere vitaminer og mineraler, samt letfordøjelige og højkvalitative proteiner. Både lækkert og sundt!
Den nok mest populære fisk på de europæiske tallerkener er laks. Hov vent, laks siger du? Er det ikke en havfisk? Faktisk tilbringer laksen en stor del af sit liv i ferskvand: til gydning og i de første år af dens liv er ferskvandet et mere sikkert levested end ude på det åbne hav. Den kaldes en vandrefisk, fordi den kan tilpasse sig sine levesteder. Laks spises for det meste frisk eller røget.
En anden vandrefisk, der er et sandt kulinarisk highlight, er støren, hvis æg er bedst kendt som kaviar. Da bestanden bliver mindre, men efterspørgslen stiger, er kaviar blevet en dyr delikatesse. Både æg og kød er meget lækkert og har en helt enestående smag.
En mere eksotisk fisk fra de varme farvande i Afrika og Vietnam, der især er vellidt på grund af sin bløde tekstur og lækre smag, er fisken tilapia. Den har en let sødlig smag, der fungerer rigtig godt sammen med frugt, som f.eks. ananas eller mango. Bare forestil dig, hvad et stænk umami fra vores sojasauce kan gøre!
Kom i gang med at tilberede ferskvandsfisk!
Ferskvandsfisk er ved at blive populære igen, takket være kreative køkkenchefer, der hele tiden er på udkig efter nye spændende ingredienser. Vi har udviklet både nye og simple opskrifter på retter med ferskvandsfisk, der er nemme at tilberede derhjemme. Så hvorfor ikke prøve dem til din næste middag?