Trænger du til en forfriskning?
11. Juli 2023
Hvad med.....suppe?
Vi har udviklet en række opskrifter på kolde supper til disse varme dage!
Kolde supper? Ja, du læste rigtigt! I det centrale og nordlige Europa forbinder vi normalt supper med noget varmt, men i Spanien og Portugal blev der for århundreder siden opfundet gazpacho. Gazpacho er en kold suppe, der i sin oprindelige form blot var en kombination af hårde brødskorper, vand, olie og eddike med en smule løg og hvidløg. Det var et typisk måltid for de mindre velstående familier i samfundet. Først i det 16. århundrede fandt tomater og peberfrugter vej til det mediterrane køkken, og i dag udgør de hovedingredienserne i den traditionelle gazpacho. Hvad der oprindeligt var et måltid for fattige familier, er gennem århundreder blevet en sand klassiker i det spanske og portugisiske køkken. Gazpacho laves over hele verden og er under konstant udvikling.
Sådan spiser Europa kold suppe
Udover den internationalt kendte gazpacho findes der mange andre varianter hvoraf mange har deres oprindelse i Europa. Vil du gerne høre mere?
I Tyrkiet er agurk- eller yoghurtsupper eksempelvis meget populære. Ligesom gazpacho-suppe er disse supper blevet spist i århundreder og nydes stadig den dag i dag. Den traditionelle blanding af agurk og yoghurt bliver ofte krydret med masser af hvidløg og fortyndet med vand eller mælk. Agurkesuppens oprindelse i Europa går nok tilbage til de gamle romere eller grækere, men faktisk finder man supper baseret på agurk over hele verden, dog især i de varmere lande.
I Rusland er salte supper meget populære, og du har sikkert hørt om borsjtj! Denne suppe findes både i en varm og en kold udgave. Den kolde suppe, lavet af rødbede og urten sorrel, har mange navne og kaldes enten rødbede-kefir-suppe, Šaltibarščiai i Litauen eller ´Chłodnik i Polen. Suppen findes i mange østeuropæiske lande og den er rig på vitaminer og har en lidt syrlig, men forfriskende smag. Den syrlige smag stammer fra urten sorrel, som af udseende meget minder om spinat. Også i Grækenland og Italien brugte man sorrel for at give lidt lethed til tunge retter. Nu til dags indeholder traditionelle borsjtj-opskrifter æg og citronsaft, og rødbedesuppen serveres med kærnemælk, yoghurt eller creme fraiche og pyntes med fint hakkede radiser, purløg, agurk og dild. Det er en let ret, der passer perfekt til varme sommerdage.
Men måske foretrækker du mere frugtagtige supper?
I det centrale Europa, især i Ungarn og Rumænien, er frugtsupper meget populære, og indgår som en del af det traditionelle køkken. Supperne koges først op og bliver dernæst nedkølet, meget lig en kompot. Kirsebærsuppe er den mest populære variant, men i dag findes der næsten ingen grænser for, hvordan frugtsuppen kan varieres. Især stenfrugter, som ferskner, blommer og selvfølgelig kirsebær fungerer godt i frugtsupper, men også æbler eller pærer kan anvendes. Der bruges meget lidt sukker, hvis overhovedet, så man kan smage frugtens egen smag og sødme. Der tilføjes krydderier som kanel, vanilje eller nelliker, og smagen justeres med citronsaft. Suppen kan fortyndes med vand eller vin, og efter den er kølet ned, kan der tilsættes creme fraiche. Disse kolde supper anvendes ofte som forret eller snack.
Lad bare sommeren komme an!
Har du nogensinde smagt kolde supper? Hvis ikke, så er det på tide at prøve vores nye opskrifter. Prøv den klassiske gazpacho med vandmelon for en frisk smag af sommer! Eller måske foretrækker du en frugtsuppe i stedet? Intet problem, vi har ideer til enhver smag!
Server den kolde suppe som en let forret eller hæld en større portion op som hovedret. Uanset hvad du vælger, er supperne nemme at tilberede. Det eneste, du har brug for, er en blender eller stavblender og selvfølgelig vores sojasaucer, som giver supperne et umamispark!