Friske ideer til friske ingredienser

19. April 2023

Er salat blot et tilbehør for dig? Så er du kommet til det rette sted! Vi vil nemlig vise, at salater er meget mere end blot et par grønne salatblade. Ved du, hvor mange forskellige typer salat der findes? På vores kontinent findes der omkring 18 forskellige slags! De er opdelt i to grupper, hvor den første gruppe består af salater såsom iceberg- eller romainesalat. Den anden gruppe består af cikorie-lignende salater. Denne gruppe indeholder endivie eller radicchio.

Hvis du foretrækker rucola eller feldsalat, så udgør disse en egen gruppe sammen med traditionelle variationer såsom vinterportulak. Det sjove er, at disse slags salater ofte gror i vores forhaver – helt ubemærket – og blot venter på at blive opdaget og høstet af os.

Fantastisk både indeni og udenpå

Som du kan se, er salater overhovedet ikke kedelige! Og takket være de forskellige slags er der et stort udvalg af salatblade til rådighed hele året rundt. Men de friske, grønne grøntsager er ikke blot med til at give farve til din tallerken. Lad os begynde med mængderne og den gode nyhed: Du kan ikke få for meget salat! Salatblade består af 95 % vand og næsten ingen kalorier. Så du kan nyde lige så meget, som du har lyst til.

Der er dog meget mere i de friske salatblade end blot vand. De indeholder eksempelvis vitamin A, B og C, samt vigtige mineraler såsom calcium, magnesium og kalium. Derudover er de rige på fibre, hvilket understøtter en sund fordøjelse. De bitre salatsorter indeholder også sekundære plantestoffer såsom polyfenoler, karotin og flavonoider. Formlen til at holde sig ung!

Nøglen til at holde sig sund og rask

Det gode ved salater er, at du kan gøre dem endnu sundere ved at tilføje lækre ingredienser. Hvis du kan lide lidt tekstur i dine salater, giver sesamfrø, peanuts eller græskarkerne ikke blot lidt ekstra knas og sprødhed, men indeholder ligeledes sunde fedtsyrer og mineraler. Hvis du ønsker en salat som er mere end blot et tilbehør, kan du udvide den med en række forskellige tilføjelser for at gøre den til et mættende hovedmåltid. Hvad for eksempel med ristede svampe og æble med rucola? Eller en lækker kombination af solmodne blodappelsiner og sprød bladselleri, afrundet med frisk basilikumspesto?

En særdeles smagfuld option er at blande bitre salater såsom endivie eller cikorie med søde gulerødder og agurk. Hvis du drysser syrlige granatæblekerner henover, har du her en kombination, der har alt, der skal til, for at blive din nye yndlingssalat. Selv trendy grøntsager som grønkål kan laves til en lækker salat på næsten ingen tid. Peberfrugt og agurk passer særligt godt til grønkål, og lidt friskskåren chili giver et spicy pift til salaten.

Hemmeligheden bag en lækker dressing

Gode olier er nøglen til succes. Olierne indeholder ikke kun essentielle fedtsyrer, men har også, afhængigt af slagsen, deres helt egen smag, såsom oliven- eller valnøddeolie. Solsikke- eller rapsolie er mere neutrale. Prøv at eksperimentere med, hvilken kombination af olie og salat du bedst kan lide. Olier er ligeledes med til at gøre vitaminerne i rå fødevarer, som eksempelvis gulerødder, nemmere at absorbere for kroppen.

Vi har selvfølgelig også et insidertip: Kikkoman saucer. De passer perfekt til dressinger. Vores naturligt brygget Kikkoman sojasauce giver salater en smag af umami. Og Kikkoman Ponzu citrus sojasauce giver salatdressinger et pift af frisk citrus.

Har vores ideer inspireret dig til selv at afprøve nogle lækre salatopskrifter? Vidunderligt! Klik her for at komme direkte til opskrifterne. God fornøjelse!

Gå ikke glip af noget lækkert!

Tilmeld dig og få regelmæssigt tilsendt lækker inspiration!
Alle obligatoriske felter skal udfyldes.

Jeg vil gerne informeres om tilbud og produktnyheder per e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage.