Washoku: udpeget som verdenskulturarv i 2013

Derfor er det japanske køkken så unikt

Indtil nu har kun meget få landes madlavningstraditioner fået status som immateriel verdenskulturarv. En af dem er washoku – den traditionelle japanske madkultur – som blev optaget på den berømte UNESCO-verdenskulturarvsliste i 2013. Det er en ære, som hele nationen er stolt af!

Washoku er en kogekunst, der i høj grad vægter brugen af naturlige, lokalt tilgængelige råvarer som for eksempel ris, fisk, grøntsager og spiselige vilde planter. Den omfatter også en stærk tradition for at tilberede og præsentere maden med stor omhu. Men washoku er meget mere end det: Ordret oversat betyder ordet ”balance i maden” – og netop balance og harmoni er nogle af nøgleelementerne i det traditionelle japanske køkken.

Derfor gør washoku sig fortjent til at være verdenskulturarv

I det japanske køkken bruges der ikke så meget kød, men derimod masser af ris og fisk kombineret med årstidens friske grøntsager. Desuden bruger man traditionelt sojasauce som krydderi til mange forskellige retter. Sojasaucens helt særlige kvalitet ligger i, at den fremhæver råvarernes naturlige smag uden at overdøve den. Denne fordelagtige egenskab kendetegner også Kikkoman Naturligt brygget sojasauce. 

Japanere, der praktiserer den traditionelle washoku-kunst, lægger stor vægt på en perfekt præsentation af maden. Derfor er de veltilberedte retter en sand fryd for øjet, når de anrettes på udsøgt service og pyntes med stor sans for detaljen. Efter mottoet: Man spiser også med øjnene. Et andet vigtigt aspekt i washoku-traditionen er, hvordan man kombinerer de forskellige råvarer for at opnå både farvemæssig og smagsmæssig harmoni.

Washoku er ikke bare en klassisk kogekunst. Det er en hel filosofi og et tilhørende ritual – et udtryk for, at man værdsætter maden og dens tilberedelse.

Vidste du, at …

Washoku er ikke bare en klassisk kogekunst. Det japanske køkken repræsenterer en grundlæggende filosofi og et ritual – et udtryk for, at man værdsætter maden og dens tilberedelse.