Kikkoman-gruppen

Kikkoman: førende på verdensmarkedet for japansk sojasauce

Kikkoman-gruppen har rødder i produktion og salg af sojasauce. Millioner af mennesker verden over kender og bruger den naturligt bryggede sojasauce fra Kikkoman. Virksomheden er imidlertid også involveret i andre, til dels relaterede brancher i både Japan og de oversøiske lande. I den forbindelse har Kikkoman etableret egne datterselskaber inden for forskellige forretningsområder såsom medicinalvarer, vin, likør, frugtjuice, tomatprodukter og asiatiske fødevarer eller er medejer af eksisterende virksomheder i disse brancher. Desuden har Kikkoman datterselskaber inden for restaurations- og handelssektoren. Således er blandt andet også de japanske topklasserestauranter ved navn Daitokai i Berlin og Köln en del af Kikkoman-gruppen. Dertil kommer JFC International-gruppen, som hører til blandt de største grossister af originale asiatiske fødevarer.

Kikkoman-produktionssteder rundt om i verden 

Den japanskbaserede virksomhed beskæftiger ca. 7.000 medarbejdere fordelt på forretningssteder i Japan, Singapore, Taiwan, Kina, Australien, Canada, USA og Europa. Produktionen foregår på Kikkomans i alt ni produktionssteder i Japan, USA, Singapore, Taiwan, Kina og Nederlandene. Hvert år forlader ca. 400 millioner liter naturligt brygget sojasauce bryggerierne for at blive solgt gennem supermarkeder, delikatesseforretninger eller Asia-shops verden over. 

Kikkoman får fodfæste i Europa

I 1973 åbnede Kikkoman en japansk restaurant i Düsseldorf i Tyskland. Her fik gourmeterne mulighed for opleve, hvor godt sojasauce passer til alle mulige retter og råvarer – og for at lære, hvordan man kan bruge sojasauce derhjemme. Man gjorde en aktiv indsats for at fremme salget ved at uddele smagsprøver i fødevarebutikker og ved at udvikle og udgive opskrifter på forskellige retter med sojasauce. Det resulterede i en støt fremgang i salget, først og fremmest på grund af en stor efterspørgsel på det tyske marked.

For at imødekomme den stigende efterspørgsel efter sojasauce i Europa indviede Kikkoman i oktober 1997 gruppens første europæiske bryggeri i Hoogezand-Sappemeer i Holland. Det nederlandske produktionssted forsyner fortsat i dag hele det europæiske marked med Kikkoman-saucer.