
Fondue på japansk
En hyggelig aften med familien og vennerne kombineret med et lækkert, afslappet og langt måltid – det er hvad de fleste forbinder med fondue. Både her i Europa og i Asien. Fondue er i Japan kendt som shabu shabu og serveres traditionelt med oksekød. Hver gæst tilbereder selv sit kød ved at dyppe det ned i en gryde med kogende bouillon. Retten er opkaldt efter den lyd, der opstår, når kødet puttes ned i gryden. Ud over kød serveres der forskellige kålsorter, porre, gulerødder, svampe eller udon-nudler, som man også koger i bouillonen. De færdige kødstykker og grøntsager spises med ponzu sauce eller sesamsauce som dip – den ene himmerigsmundfuld efter den anden! Desuden serveres der som regel ris som tilbehør.
Har du lyst til at prøve? Her giver Kikkoman dig to lækre opskrifter, som gør det nemt at servere en hjemmelavet, traditionel japansk ret, der skaber hygge ved bordet:

Shabu shabu (japansk hot pot)
Ingredienser til to personer:
- 150 g oksekød i tynde skiver til kogning
- 4 shiitakesvampe (kan evt. erstattes med champignoner/østershatte)
- 150 g hakusai (kinakål) (kan evt. erstattes med savojkål/bladbede)
- 1/2 bundt spinat/mælkebøtter/rucolasalat
- 1/2 bundt forårsløg (kan evt. erstattes med porre)
- 600 ml kogebouillon: 1 stk. kombu-tang og 600 ml vand (kan evt. erstattes med fiskebouillon/kødbouillon/grøntsagsbouillon)
- efter smag og behag: Kikkoman Ponzu sauce eller Kikkoman Sesam Sauce
Sesamsauce (hjemmerørt):
- 4 spsk. sesampasta eller jordnøddepasta
- 2 spsk. æblejuice
- 1-1,5 spsk. sojasauce
- 1/2 tsk. sukker
- hvid peber efter smag
Opskrift:
Skær de tynde skiver oksekød i mindre stykker. Skær stokken på shiitakesvampene af, og skær svampene i dekorative stykker. Skær stokken på hakusai-kålen (kinakålen) i 4-5 cm brede strimler, og skær bladene i mundrette stykker. Snit spinaten groft, og skær forårsløgene i ca. 5-6 cm lange stykker. Rør ingredienserne til sesamsaucen sammen. Kog bouillonen op. Kog kødet let i bouillonen, og kog resten af råvarerne efter smag og behag ved bordet under måltidet. Server sesamsauce og Ponzu sauce som dip.

Daikon radish shabu shabu
Ingredienser til to personer:
- 300 g (daikon-)ræddike (kinaradise/japansk ræddike)
- 150 g svinekød eller oksekød i tynde skiver til kogning
- 40 g gulerødder
- 1/2 pakke shirataki-nudler (kan evt. erstattes med glasnudler – kogt bløde)
- 2 bundt mizuna (kan evt. erstattes med spinat)
- efter smag og behag: Kikkoman Ponzu sauce eller Kikkoman Sesam Sauce
Til tsuyu-bouillonen:
- 2 store kopper vand
- 2 store kopper hønsebouillon eller grøntsagsbouillon
- 2 spsk. Kikkoman sojasauce
- 2 spsk. hvidvin (halvsød)
- 1 tsk. sukker
Opskrift:
Skær ræddiken i 15 cm lange, tynde strimler. Skær svinekødet/oksekødet i tynde, store skiver. Skær guleroden og mizuna’en i 5 cm lange strimler (eller spinaten i grove strimler). Blanchér shirataki-nudlerne (eller glasnudlerne). Bland alle ingredienserne til bouillonen sammen i en gryde, og tilsæt resten af råvarerne. Som krydderi serveres Ponzu sauce eller sesamsauce som dip.
Shabu shabu indtager Europa – og det er nemt at lave derhjemme
Shabu shabu er ikke kun populært i Japan. Asiatisk bouillonfondue er ved at blive en ny stor trend i Europa og tilbydes i flere og flere restauranter. Men det er selvfølgelig hyggeligst at spise fondue derhjemme – med familien eller vennerne, god vin og masser af tid til at nyde maden. Kikkoman giver dig tre lækre opskrifter med idéer til en vellykket europæisk shabu shabu. Har du appetit på at prøve det? Så er det oplagt at invitere vennerne og familien på hjemmelavet japansk fondue!