
Osechi-ryōri: japanske nytårsspecialiteter
Det japanske nytår
Oshōgatsu (お正月), det japanske nytår, er en af de vigtigste højtider i Japan. I Japan foregår nytårsaften – ōmisoka – på en helt anden måde end i Europa. Japanerne betragter nemlig ikke nytårsaften som højdepunktet, men blot som optakt til nytårsfesten, så derfor er nytårsaften ikke nær så spektakulær som her hos os. Japanerne skyder ikke det nye år ind med fyrværkeri. Her går man derimod det nye år i møde til klangen af buddhistiske tempelklokker: I alle landets templer ringes der 108 gange med den store klokke. Hvert klokkeslag symboliserer fordrivelsen af ét af menneskets 108 verdslige begær, for når disse er ude af verden, kan man starte det nye år fri for synd og fordærv. Mange japanere benytter lejligheden til årets første tempelbesøg, hatsumōde (初詣), hvor man beder om lykke og et godt helbred i de kommende tolv måneder.
Oshōgatsu (お正月) – det japanske nytår
Akemashite omedetô gozaimasu eller あけましておめでとうございます – sådan lyder den japanske nytårshilsen. Egentlig minder den japanske nytårstradition mere om den europæiske julefest: Nytårsfesten er årets vigtigste familiehøjtidelighed, man deltager i en form for gudstjeneste sammen, børnene får gaver, og sidst men ikke mindst får man meget at spise og drikke. Et af de vigtigste kulinariske ritualer er osechi-ryōri – det japanske nytårsfestmåltid, som er en fast nytårstradition. På samme måde som man kender det fra bentō-boksene, består nytårsfestmåltidet af forskellige specialiteter og lækkerier, der serveres appetitligt anrettet i en fin boks (jyu-bako). Osechi-ryōri-retterne tilberedes allerede før årsskiftet, så der ikke skal laves mad i de første dage af det nye år i Japan.
Hver specialitet har sin egen særlige betydning
Det er ikke kun nytårstraditionen i sig selv, der fejres i Japan. De forskellige retter og specialiteter i osechi-nytårsboksene har nemlig også hver især en helt særlig betydning og siges at have hver deres positive egenskaber. Bid for bid og lag for lag symboliserer de håbet om lykke og velstand i det nye liv og det nye år. For eksempel anses saltstegt havbrasen (tai no shioyaki) for at være en særdeles lykkebringende ret, mens silderogn (kazu no ko) siges at være en garant for sunde og raske børn i det nye år. Havtang står for glæde, mens sorte sojabønner står for sundhed. Den såkaldte ozōni, en suppe med mochi-riskage, hører ligeledes til blandt de populære retter. Det har nemlig også en særlig betydning at spise mochi-riskage, for den står for et langt liv, udholdenhed og et godt helbred.
Osechi-ryōri-lækkerier med ny inspiration
Osechi-ryōri-traditionen går over 1.000 år tilbage. Nogle af de klassiske eksempler på osechi-specialiteter er sød sammenrullet omelet (datemaki), kandiserede spisekastanjer med søde kartofler (kuri kinton), søde sorte sojabønner (kuromame) og marinerede lotusrødder (su renkon). I tillæg til de typiske små kolde lækkerbiskner, der anrettes særdeles appetitligt og dekorativt, omfatter osechi-ryōri-ritualet i stigende grad også forskellige moderne variationer. Det kan blandt andet være roastbeef og salat eller stegte kinesiske retter. Udvalget er stort. Kikkoman har samlet nogle forslag til spændende specialiteter, du selv kan bruge til en traditionel osechi-ryōri-fest derhjemme. For en vellykket nytårsfest kan du med fordel servere et miks af vores forskellige japas – som naturligvis skal smages lækkert til med vores Kikkoman sojasaucer. Et must til alle japanske specialiteter!