
Madlavning med asparges
Endelig er tiden kommet: De nye asparges er på hylderne! Afhængigt af vejrforholdene begynder aspargeshøsten i midten eller slutningen af april og varer traditionelt til sankthansdag – altså den 24. juni. Asparges er især populære i den klassiske kombination med hollandaisesauce, men de smager også fantastisk med sojasauce. Vi har derfor samlet nogle lækre og spændende serveringsforslag til dig her. Med vores gode råd og tilberedningstips kan du være sikker på, at dine aspargesretter bliver en succes!
1. Indkøb
Asparges er ikke bare asparges. Du kan allerede mærke forskellen, når du køber ind. Asparges smager allerbedst, når de stikkes om morgenen og tilberedes samme dag. Det forudsætter naturligvis, at det er aspargessæson, og at du køber råvarer fra lokalområdet. Ifølge en gammel bonderegel skal asparges "stikkes om morgenen og spises til middag". Man kan kende friske asparges på, at snitfladen stadig er let fugtig, og at der kommer lidt saft ud, når man trykker enden sammen. Ved ældre asparges lugter saften ikke længere helt frisk eller måske endda en smule muggent. Friske asparges er faste i stænglen og hverken bløde eller misfarvede, heller ikke hovedet. Friske asparges giver en knirkende lyd, når man gnider dem mod hinanden.
2. Opbevaring
Asparges skal opbevares køligt, fugtigt og mørkt, dvs. helst i køleskabet. Hvis du vikler dem ind i et fugtigt viskestykke og lægger dem i en plastikpose, holder de sig friske i to til tre dage. Skrællede asparges kan opbevares på samme måde, men de kan kun holde sig en enkelt dag.
3. Skrælning
Skyl aspargesene under rindende koldt vand for at fjerne evt. sand, før du skræller dem. Det nemmeste er at skrælle dem med en aspargesskræller, men en almindelig kartoffel- eller grøntsagsskræller kan også bruges. Hvide og lilla asparges skal altid skrælles fra hovedet og nedefter. Læg stænglen på underarmen, og hold fast om spidsen med fingrene. Skræl stænglen fra ca. 0,5-1 cm under hovedet og helt ned til enden. Den skal skrælles tyndt, men alligevel jævnt og grundigt hele vejen rundt. Den nederste ende af stænglen skæres væk. Grønne asparges behøver man som regel ikke at skrælle, men de skal renses for sand, og den nederste ende skal fjernes. Hvis grønne asparges ikke længere er helt friske, kan du skrælle den nederste halvdel af stænglerne tyndt.
4. Kogning
Asparges er en fin grøntsag, der kræver nænsom tilberedning. Aspargesene skal kun lige være dækket af vand under kogning, så de værdifulde vitaminer og mineraler bevares. Efter smag og behag tilsættes ca. 1/2 spsk. naturligt brygget sojasauce pr. liter vand. Et drys sukker i vandet hjælper med at trække bitterstofferne ud – alternativt kan du også komme nogle mindre stykker franskbrød i vandet i stedet for. Grønne asparges kan godt tåle lidt mere sukker. Tilsæt også en klat smør for at gøre smagen endnu bedre. Hvis aspargesene koges i spilkogende vand, er kogetiden 10 til 25 minutter – afhængigt af, hvor tykke stænglerne er. Grønne asparges er som regel allerede møre efter 5 til 8 minutter; også her er tykkelsen afgørende. Du kan nemt teste med en spids kniv, om aspargesene er rigtigt møre: Kniven skal glide let igennem aspargesenden, men du skal stadig kunne mærke en smule modstand.
5. Serveringsforslag
Asparges serveres klassisk med kogte kartofler, røget eller kogt skinke, et lækkert stykke svine- eller oksemørbrad, kalvekød eller fisk. Som prikken over i’et serveres ofte hollandaisesauce eller bearnaisesauce til, men smørsovs med en sjat sojasauce smager mindst lige så lækkert. Kikkoman naturligt brygget sojasauce harmonerer fantastisk med de fine grøntsager – i mange forskellige varianter. Prøv selv vores lækre aspargesopskrifter, og lad smagen overbevise dig!