
Fondue på den nye måde – med sauce fra Kikkoman
Fondue med forskellige lækkerbiskner tilberedt i fedtstof eller olie er en klassiker i Europa. Den japanske form for fondue – også kaldet shabu – har imidlertid også indtaget Europa og bliver mere og mere populær. Og da råvarerne tilberedes i bouillon, er den asiatiske variant et fedtfattigt alternativ til vores traditionelle fondue og samtidig en fantastisk smagsoplevelse.
Her giver Kikkoman dig tre lækre opskrifter på bouillonfondue og vores bud på de bedste saucer til denne fonduevariant.
Oksefondue

Til 6 portioner
Ingredienser
Oksefondue
- 1 liter oksefond
- 600 g oksemørbrad
- 200 g sukkerærter
- 1 sød kartoffel
- 1 glas babymajs i eddikelage
Cumberland sauce
- 100 g tyttebærsyltetøj eller ribsgelé
- 1 tsk. dijonsennep
- reven skal og saft af 1 appelsin
- 2 spsk. Kikkoman Ponzu appelsin
- sort peber
Jordnøddesauce
- 125 g jordnøddesmør
- 4 spsk. Kikkoman Teriyaki sauce med ristet sesam
- saft af 1 lime
- 50 g jordnødder
- 2 spsk. kokosolie
- 100 ml kokosmælk
- 1 forårsløg
- 3 cm ingefær
- ½ fed hvidløg
Oksefond (hjemmelavet)
- 2 løg med skal
- 1 fed hvidløg
- 2 kg suppekød
- 1 kg oksekraftben
- 2 gulerødder
- 1 gul gulerod
- 100 g selleri
- 6 liter vand
- 1 laurbærblad
- ¼ bundt persille
- 10 sorte peberkorn
- 60 ml Kikkoman økologisk sojasauce
Tilberedning
Oksefond (hjemmelavet)
Skyl kødet og kraftbenene godt. Læg det hele i en stor suppegryde, og fyld op med vand. Bring vandet i kog. Skum suppen, når vandet koger. Tilsæt resten af ingredienserne, og lad det hele koge i mindst 3 timer ved jævn varme. Hæld bouillonen fra, og krydr den evt. med salt.
I stedet for hjemmelavet fond kan du også bruge færdigkøbt fond eller en bouillonterning.
Jordnøddesauce
Pil skallen af jordnødderne, og hak nødderne groft. Rist jordnødderne på en tør pande, og stil dem til side. Hak forårsløg, ingefær og hvidløg fint, og svits dem i olie, til de er klare. Hæld kokosmælken på panden, og lad den koge ind i nogle minutter. Tilsæt til sidst jordnødder, jordnøddesmør. limesaft og Kikkoman Teriyaki sauce med ristet sesam.
Cumberland sauce
Rør marmelade, sennep, Ponzu sauce, appelsinsaft og appelsinskal sammen, og smag til efter ønske.
Oksefondue
Skær oksemørbraden i tern på 2 x 2 cm. Blancher sukkerærterne kort i kogende vand, og køl dem straks af i koldt vand. Skræl den søde kartoffel, og skær den i tern på 2 x 2 cm. Kog kartoffelternene al dente i nogle minutter. Varm oksefonden op i fonduegryden på komfuret. Sæt fonduegryden på bordet over blus. Tilbered kødstykkerne og grøntsagerne ved at stikke dem på fonduegafler og dyppe dem i gryden. Server saucerne som dip.
Vegetarisk
Du kan gøre retten vegetarisk ved at bruge grøntsagsfond og udelade kødet.
En portion oksefondue indeholder:
- 531 kcal
- 31 g kulhydrat
- 38 g protein
- 27 g fedt
Kyllingefondue

Ingredienser
Kyllingefondue
- 1 liter hønsefond
- 4 stk. kyllingebryst
- 200 g rejer
- 100 g ravioli eller tortellini
- 200 g cherrytomater
- 1 broccoli
Citronmayonnaise
- 4 æggeblommer
- 200 ml planteolie
- 1 spsk. citronsaft
- 1 nip sort peber
- 3 spsk. Kikkoman Ponzu citrus sojasauce
Chilisauce
- 2 røde peberfrugter
- 1 fed hvidløg
- 4 cm ingefær
- 125 ml Kikkoman krydret riseddike til sushiris
- 150 g sukker
- 200 ml vand
- 3 spsk. Kikkoman Ponzu chili
Hønsefond (hjemmelavet)
- 2 løg med skal
- ½ porre
- 1 fed hvidløg
- 2 kyllinger
- 2 gulerødder
- 6 liter vand
- 1 laurbærblad
- ¼ bundt persille
- 5 kviste timian
- 10 sorte peberkorn
- 100 ml Kikkoman naturligt brygget sojasauce med 43% mindre salt
Tilberedning
Hønsefond (hjemmelavet)
Skyl kyllingerne godt, partér dem, og læg bryststykkerne til side. Læg resten af kyllingestykkerne i en stor suppegryde, og fyld op med vand. Bring vandet i kog. Skum suppen, når vandet koger. Tilsæt resten af ingredienserne, og lad det hele koge i mindst 3 timer ved jævn varme. Hæld bouillonen fra, og krydr den evt. med salt.
I stedet for hjemmelavet fond kan du også bruge færdigkøbt fond eller en bouillonterning.
Citronmayonnaise
Pisk æggeblommerne skummende med en stavblender. Tilsæt olie i en tynd stråle lidt ad gangen, indtil mayonnaisen er tyk og cremet. Krydr til sidst med peber, Ponzu sauce og citronsaft.
Chilisauce
Fjern toppen og kernerne fra peberfrugterne, og skær dem i grove stykker. Hak ingefær og hvidløg. Blend peberfrugter, ingefær og hvidløg med en stavblender. Bring alle ingredienserne i kog, skru varmen ned til 1/3 af fuldt blus, og lad det hele simre i mindst 15 minutter. Saucen skal have omtrent samme konsistens som syltetøj.
Kyllingefondue
Skær kyllingebrystkødet i tern på 2 x 2 cm. Kog broccolien i kogende vand i flere minutter, og køl den straks af i koldt vand. Varm hønsefonden op i fonduegryden på komfuret. Sæt fonduegryden på bordet over blus. Tilbered kødstykkerne og grøntsagerne ved at stikke dem på fonduegafler og dyppe dem i gryden. Server saucerne som dip.
Vegetarisk
Du kan gøre retten vegetarisk ved at udelade kødet og bruge grøntsagsfond og vegetariske ravioli (fx med ricotta eller svampe).
En portion kyllingefondue indeholder:
- 591 kcal
- 32 g kulhydrat
- 33 g protein
- 34 g fedt
Kalvefondue

Ingredienser
Kalvefondue
- 1 liter kalvefond
- 600 g kalvemørbrad
- 250 g svampe (champignoner eller shiitakesvampe)
- 3 gulerødder
- 200 g rosenkål
100 ml Kikkoman Sesamsauce
Sauce Gribiche
- 4 æg
- 1 spsk. dijonsennep
- 2 spsk. Kikkoman krydret riseddike til sushiris
- 60 ml olivenolie
- 4 syltede drueagurker
- 2 spsk. saltede kapers
- 3 spsk. Kikkoman Ponzu citrus sojasauce
- ½ bundt persille
- ½ bundt purløg
Kalvefond (hjemmelavet)
- 3 forårsløg
- 1 fed hvidløg
- 2 kg kalvekød til suppen
- 1 kg kalveben
- 2 gulerødder
- 6 liter vand
- 1 laurbærblad
- ¼ bundt persille
- 5 kviste timian
- 5 hele allehånde
- 10 hvide peberkorn
- 60 ml Kikkoman naturligt brygget sojasauce
Tilberedning
Kalvefond (hjemmelavet)
Skyl kødet og kraftbenene godt. Læg det hele i en stor suppegryde, og fyld op med vand. Bring vandet i kog. Skum suppen, når vandet koger. Tilsæt resten af ingredienserne, og lad det hele koge i mindst 3 timer ved jævn varme. Hæld bouillonen fra, og krydr den evt. med salt.
I stedet for hjemmelavet fond kan du også bruge færdigkøbt fond eller en bouillonterning.
Sauce Gribiche
Kog æggene hårde, køl dem af i koldt vand, og pil dem. Rør 2 af æggeblommerne, sennep, eddike, Ponzu sauce og olivenolie sammen til en cremet masse. Hak krydderurterne, agurkerne, kapersene og resten af ingredienserne fint, og bland dem i massen. Smag til med peber.
Kalvefondue
Skær kalvemørbraden i tern på 2 x 2 cm. Kog rosenkålene i kogende vand i flere minutter, og køl dem straks af i koldt vand. Skær gulerødderne i 5 mm tynde skiver. Kog dem i vand i flere minutter, til de er al dente. Skær svampene i halve eller kvarte afhængigt af størrelsen. Varm kalvefonden op i fonduegryden på komfuret. Sæt fonduegryden på bordet over blus. Tilbered kødstykkerne og grøntsagerne ved at stikke dem på fonduegafler og dyppe dem i gryden. Server saucerne som dip.
Vegetarisk
Du kan gøre retten vegetarisk ved at bruge grøntsagsfond og udelade kødet.
En portion kalvefondue indeholder:
- 430 kcal
- 16 g kulhydrat
- 35 g protein
- 23 g fedt
En uforglemmelig fondueaften med Kikkoman
Inviter familien eller vennerne til fondue, og overrask dem en af vores opskrifter på bouillonfondue – det bliver garanteret en hyggelig og uforglemmelig aften! Kikkomans saucer er som skabt til lækre fonduer, for de giver maden en kraftig, rund og fyldig smag, uanset hvilke råvarer du serverer. Kikkoman anbefaler følgende saucer til din næste fondueaften: