Aloha! Det hawaiianske køkken

Hawaii er hjem for en skøn blanding af forskellige folkeslag og kulturer. Det genspejles i øgruppens bredt sammensatte køkken, der er præget af indvandrere fra stort set alle dele af verden, og hvor de forskellige kulturers madtraditioner går op i en højere enhed. Det karakteristiske fællestræk for alle hawaiianske retter er de friske, lokale råvarer.

Hawaiiansk poke bowl med japansk inspiration

En af de mest kendte fusionsretter fra det hawaiianske køkken er poke bowl, der har en lang tradition blandt sydhavsøernes fiskere. Oprindelig skar fiskerne den friskfangede fisk i mundrette stykker, de såkaldte „poke“, som de krydrede og spiste med nødder til, mens de stadig var ude på vandet. Siden har indvandrere fra forskellige andre lande fået øje for og videreudviklet denne forholdsvis simple ret. I dag er poke bowls således nærmest et symbol på det hawaiianske køkken.

Over hele verden er det blevet populært blandt (hobby-)kokke at anrette rå fisk – eller rejer – i portionsskåle. Og indflydelsen fra de asiatiske kulturer er ikke til at overse. Eksempelvis bruges der ofte sushiris som mættende grundingrediens i en poke bowl. Men også pynten og fyldet er blevet mere kreativt: Ud over nødderne indeholder skålene som regel også friske grøntsager og tofu. På Hawaii serveres de også tit med søde tropiske frugter, da der blandt andet dyrkes ananas, bananer, guavaer, mangoer eller papajaer på alle øerne. Samtidig bliver det mere og mere populært at give de moderne poke bowls et lækkert japansk pift, eksempelvis med typiske ingredienser som sojaspirer og edamamebønner, der passer perfekt til friskfanget rå fisk.

Førsteklasses saucer er prikken over i’et på den hawaiianske nationalret. Såvel Kikkoman naturligt brygget sojasauce, herunder også udgaverne med mindre salt og glutenfri, som den nye Kikkoman Sauce for Poke Bowl baseret på sojasauce og sesamolie, som er udviklet specielt til poke bowls, er særdeles velegnede til formålet.

Poi, Lomi Lomi og Kalua Pig

Hawaii også kendt for andre retter, der i modsætning til de afvekslende poke bowls ikke har udbredt sig til andre lande. En af dem er „Poi“, som er en grød lavet af taro-rod. Taro var en af urbefolkningens vigtigste fødevarer og er stadig en traditionel del af den hawaiianske kost.

Til den berømte „Lu’au“-fest serveres der traditionelt Poi som tilbehør til „Kalua Pig“, en helstegt gris, der langtidssteges et halvt døgn i en jordovn over lavasten og derfor er utroligt mør og lækker. En anden klassisk ret er „Lomi Lomi”, en salat med laks, tomater og løg, der har sin oprindelse på øen Maui.