En japansk kultklassiker holder sit indtog i Europa

Den typiske bento-boks – og hvad man kan komme i den

De er utroligt praktiske og gør frokostpausen til et ægte highlight: de fancy bento-bokse. Den japanske kultklassiker bliver mere og mere populær i Europa som et godt og spændende alternativ til en ”almindelig” madpakke. Bento-boksenes specielle design med indbygget ruminddeling gør det nemt at transportere maden, uden at de forskellige ting blandes sammen. Det helt særlige ved den japanske madpakke er, at den har sat gang i en ny trend, idet den inspirerer til at sammensætte sunde og lækre måltider på en appetitlig og dekorativ måde. I den anledning vil vi gerne fortælle lidt mere om bento-boks-kulturen.

Bento-boksen: en japansk kulturhistorie

Ved synet af de kulørte og supermoderne bento-bokse tænker man ikke umiddelbart på, at deres kulturelle oprindelse går langt tilbage i tiden. I Japan begyndte de første mennesker nemlig allerede at transportere deres måltider i beholdere med skillevægge i 400-tallet. De moderne udgaver er lavet af træ, aluminium eller plast, har flere forskellige rum og til dels flere etager – alt efter hvor mange personer de er beregnet til. I Japan er bento-bokse en helt uundværlig del af hverdagen: Man har en bento-boks med, hvad enten man skal på arbejde eller i skole. I den senere tid har beholderen med det praktiske design sat i en ny madtrend i gang – ikke kun i Japan. Der findes utallige blogs, hvor bento-fans fra hele verden udveksler tips og kreative idéer til, hvordan man bedst kan fylde den ikoniske madpakke med alverdens lækkerier. I tråd med mottoet ”man spiser også med øjnene” fremtrylles der små kunstværker, der giver endnu mere appetit på frokosten eller en pausesnack.

At fylde en bento-boks rigtigt er en kunst i sig selv

Bento-boksenes ydre er tiltrækkende, men deres ”indmad” er som regel ikke mindre fristende – især, når man slipper kreativiteten løs. Du kan fylde din bento-boks helt efter smag og behag, når bare du er opmærksom på et par enkle huskeregler:

  1. Maden skal være nem at spise, dvs. den skal både kunne spises med spisepinde og med fingrene. Jo mere naturlige lækkerierne er, desto bedre.
  2. Portionerne skal være små og mundrette, så boksen kan fyldes på en pladsbesparende måde.
  3. Bento-boksen skal byde på så mange farver som muligt. Derfor er det vigtigt at bruge frugt og grøntsager.
  4. Hapserne sammensættes efter form og farve: Du kan med fordel kombinere runde og firkantede stykker eller sætte komplementærfarver sammen (grøn og rød, blå og orange, lilla og gul).

Når der tages højde for disse enkle regler, er det kun kreativiteten, der sætter grænserne: For eksempel kan man snitte stjerner af agurk eller forme sjove dyrehoveder af ris. Små muffinforme af papir, småkageudstikkere eller æggeforme er også populære hjælpemidler til at lave spændende hapsere.

Vidste du, at …

Bento-bokse er beregnet til enkle kolde retter og er således velegnede til både sushi og traditionelle sandwich. De japanske madkasser har endda specielle rum, hvor der er plads til Kikkomans sojasaucer, så du altid kan have det perfekte krydderi med til dine frokostlækkerier. I dag findes der bento-bokse i mange forskellige praktiske udførelser. Følg linket for at se flere eksempler: www.japancentre.com

Opskrifter til Bento-boks