BBQ – mere end bare grillmad

BBQ står for barbecue – og for mange mennesker står det også for lækker hyggemad. Ikke mindst om sommeren er den amerikanske kultklassiker et kærkomment alternativ til hverdagsmaden. Mange er dog ikke klar over, at barbecue faktisk ikke kun handler om at grille i klassisk forstand. Der er snarere tale om en speciel tilberedningsmetode, som giver maden en helt særlig smag. Vi har kigget lidt nærmere på den populære kulinariske specialitet.

Teriyaki-saucer

Hvad enten man kalder det barbecue eller grill: Teriyaki-saucerne fra Kikkoman kan altid være med til at give maden en udsøgt og lækker smag. Teriyaki er en speciel form for tilberedning, hvor råvarerne enten marineres, før de kommer på grillen, eller glaseres lige inden servering. Her sørger Kikkomans Teriyaki-saucer for den typiske sødlige og samtidig krydrede og fyldige smag. Prøv at eksperimentere med vores forskellige Teriyaki-varianter – for eksempel Teriyaki-sauce med ristet hvidløg!

En event med en lang forhistorie

Det kan ikke fastslås med sikkerhed, hvor begrebet ”barbecue” stammer fra. Efter al sandsynlighed er det afledt af det spanske ord ”barbacoa”, der har sin oprindelse i de sydamerikanske taino-indianeres sprog. Tilberedningsmåden med at opvarme kød langsomt i røg var nemlig allerede kendt i hele Caribien og langs den sydamerikanske kyst helt ned til Brasilien, da de spanske søfolk opdagede Amerika.

BBQ-traditionen i forbindelse med slagtegilder var således en videreudvikling af tidligere tiders tilsvarende sammenkomster. Da festerne blev afholdt under åben himmel, og ikke mindst fordi der var plads til mange mennesker, blev de efterhånden et populært samlingssted for både familiefester, nabosammenkomster og kirkelige højtider.

Længe før hamburgeren vandt indpas på fastfood-markedet, fandtes der barbecue-spisesteder, som tilbød forplejning på turen. Sammen med hotdogs var barbecue den første form for takeaway-mad, der blev tilbudt til bilister. Og selvom USA bryster sig af at være ”barbecuens vugge”: Det er ikke deres opfindelse.

BBQ vs. grill

I dag bruges ”BBQ” ofte som synonym for ”grill”, men der er faktisk tale om to forskellige former for tilberedning af kød. Ved almindelig grilning steges kødet direkte over gløderne, mens det ved BBQ tilberedes i den aromatiske røg. Derfor kræver barbecue lidt mere tålmodighed. BBQ-tilberedning varer nemlig længere, end når man griller en pølse på sædvanlig vis, så derfor skal man være indstillet på, at det tager sin tid. Til gengæld bliver man altid belønnet for den længere tilberedningstid, for forskellen kan tydeligt smages!

Hvis du godt kan lide at eksperimentere, kan du også bruge en røgeovn – en såkaldt smoker. Den fyres op med brænde i et separat kammer. Herfra føres den varme røg ind i røgkammeret, hvor kødet ligger og mørner langsomt i røgen. Til sidst føres røgen ud gennem en skorsten. I stedet for en almindelig lille skorsten er store røgeovne udformet med et større tårn, som kan bruges til at holde kødet varme eller til røgning af fisk.

Kan det ikke få enhver passioneret grillmesters hjerte til at banke hurtigere?