
Sojasaucens historie
I mange århundreder har man i både den østlige og vestlige verden søgt efter muligheder for at konservere fødevarer. Erfaringen viste blandt andet, at salt ikke blot kan bruges til at gøre råvarer holdbare, men derimod også til af forbedre smagen.
I det gamle Kina var konserverede fødevarer og de krydderier, man brugte til konservering, kendt under betegnelsen ”jiang”. Dette var muligvis forløberen til det, vi i dag kender som sojasauce. Man fremstillede forskellige former for ”jiang” af kød, fisk og skaldyr, grøntsager og korn. Da korn var den råvare, der var nemmest at skaffe og forarbejde, udviklede ”jiang” af sojabønner og især hvede sig hurtigere end de andre former. Senere begyndte man også at fremstille ”jiang" af korn i Japan og Kinas andre nabolande. Det siges, at den sojasauce, vi laver i dag, stammer fra datidens krydderi.
Efter indførelsen af ”jiang” i Japan fortsatte man med at videreudvikle forarbejdningsmetoden. Midt i 1600-tallet var metoden til fremstilling af naturligt brygget sojasauce en fast etableret tradition, der efterhånden begyndte at udbrede sig over hele landet.