Kikkomans historie

Fra midt i 1600-tallet til midt i 1700-tallet blomstrede Mogi- og Takanashi-familiernes sojasauceproduktion i byen Noda i Chiba-præfekturet i Japan, hvor Kikkoman har sine rødder.

Noda ligger på Kantō-sletten, som tidligere var et af de største dyrkningsområder for sojabønner og hvede. Efter at den nærliggende by Edo (det nuværende Tokyo) blev udnævnt til Japans hovedstad, voksede befolkningen i området – og dermed var det ikke noget problem at skaffe den nødvendige arbejdskraft. Ud over de geografiske fordele var transporten til vands også veludviklet i Noda takket være de to store floder Tone og Edo. Det lettede adgangen til de nødvendige råvarer, mens de færdige produkter samtidig nemt kunne transporteres videre til de mange forbrugere i Edo.

Historiske dokumenter vidner om, at 19 sojasaucebryggere i Noda slog sig sammen om fælles sojasauceleverancer, primært til Edo. Frem til midten af 1800-tallet udviklede Noda sig til at være Kantō-regionens største producent af sojasauce.

Den globale udbredelse af Kikkoman sojasauce

Midt i 1600-tallet begyndte en række forhandlere at eksportere den japanske sojasauce til oversøiske lande. Eksporten af Kikkoman sojasauce startede først midt i 1900-tallet, og efter 2. verdenskrig tog Kikkomans aktiviteter i udlandet hurtigt fart: Da mange af repræsentanterne for besættelsesmagterne og de journalister og andre udlændinge, som var bosiddende i Japan, hurtigt fik smag for det japanske køkken og den uundværlige sojasauce, blev Kikkoman opmærksom på det store potentiale i at ekspandere til de oversøiske markeder.

Således åbnede Kikkoman sin første salgsafdeling i San Francisco i USA i 1957. Og for at kunne leve op til den støt voksende efterspørgsel opførte Kikkoman den første oversøiske produktionsfabrik i USA i 1972. På baggrund af succesen på det US-amerikanske marked gik Kikkoman snart i gang med at etablere et verdensomspændende produktions- og forhandlernet.

Den første europæiske salgsafdeling blev grundlagt i Düsseldorf i 1979, og den nye Fabrik i det hollandske Sappemeer blev indviet i 1997.