Forskellene på sojasaucer

Det perfekte universalkrydderi: japansk sojasauce

Japansk sojasauce som for eksempel Kikkoman naturligt brygget sojasauce er kendetegnet ved en karakteristisk nøddebrun, transparent farve og en behagelig krydret smag – ligesom en vin med god bouquet. Smagen er rund og fyldig, kraftig, aromatisk og harmonisk. Sojasaucen er let perlende og har en helt unik egenskab: Hvad enten den bruges til kød, fisk, grøntsager eller andre produkter, evner den at understrege råvarernes egen naturlige smag uden at overdøve den! Derfor anses japansk sojasauce også for at være et førsteklasses krydderi – ganske enkelt fordi den gør maden kraftigere i smagen. Der stilles meget strenge krav til fremstilling af japansk sojasauce. Af den grund består ingredienslisten for Kikkoman naturligt brygget sojasauce også kun af fire rene råvarer: sojabønner, hvede, vand og salt. Sojasaucen brygges på helt naturlig vis helt uden tilsætning af konserveringsmidler, kunstige farvestoffer eller smagsforstærkere. 

Lys og mørk kinesisk sojasauce

Kinesisk sojasauce indeholder som regel mindre hvede end japansk sojasauce – eller den værdifulde hvede er endda helt sparet væk, og det kan smages! Det betyder nemlig et andet spektrum af smagskomponenter. Desuden er saltindholdet i kinesisk sojasauce som regel betydeligt højere. Når du kigger nærmere på indholdsdeklarationen, vil du hurtigt opdage, at kinesisk sojasauce ofte indeholder smagsforstærkere, surhedsregulerende midler eller konserveringsmidler. Kinesisk sojasauce fås i en lys og en mørk udgave. Den lyse udgave er relativt tyndtflydende og salt i smagen. Mørk kinesisk sojasauce er derimod mere tyktflydende og har en maltagtig lugt. Det skyldes, at der er tilsat sukker eller sukkerkulør for at opnå den ønskede farve og konsistens. 

Kemisk fremstillet sojasauce

Kemisk fremstillede sojasaucer er tabu i Japan, hvor Kikkoman stammer fra, men her i de europæiske lande findes de ofte på hylderne i supermarkederne. De er for det meste ikke fremstillet på basis af ægte sojabønner, men derimod på basis af et sojaekstrakt. Og ingredienslisten er temmelig lang. Smagen og aromaen udvikler sig ikke på naturlig vis, men opnås i stedet gennem en kemisk produktionsproces og gennem tilsætning af fx majssirup, glukosesirup, melasse og farvestoffer. Det er også forklaringen på den som regel sirupsagtige konsistens. Kemisk fremstillet sojasauce lugter ofte kraftigt. Et par dråber for meget kan gøre maden uspiselig.