Forskellige slags sojasauce

De fleste ved, at der findes en masse forskellige slags sojasauce. Der er ofte stor forskel mellem de forskellige slags sojasauce, og både kendte kokke og madskribenter gør meget ud at påpege forskellen mellem kinesiske og japanske saucer.

Kinesiske sojasaucer fås i både mørke og lyse udgaver. Nogle er kemisk produceret, andre et delvist brygget. Brygningen tager dog oftest kun et par uger uden tilsætning af gær, hvorimod de japanske sojasaucer bliver brygget med specielle gærkulturer i flere måneder. Der bliver ofte tilsat karamelfarve (E150) til de kinesiske sojasaucer for at frembringe den kraftige, mørke farve. Mange indeholder desuden sukker, MSG og konserveringsmidler, hvilket kan give en kunstig smag og en sirupsagtig konsistens. Kemisk sojasauce vil ofte have en meget dominerende smag, og blot få dråber for meget kan ødelægge en helt ret!

I Japan, hvor Kikkoman har hjemme, er kemisk produceret sojasauce et tabu. Den japanske sojasauce, nogle gange kaldt `shoyu´, har generelt et lavt saltindhold og indeholder ristet hvede. Dette er ikke blot for at forbedre smag og aroma, men også for at give farve til saucen. Vores råd vil altid være at kigge på etiketten før du køber et sojasauce-produkt. Jo færre ingredienser, desto bedre!

Se forskellen

Den flotte farve, der er karakteristisk for japansk sojasauce, er et resultat af den såkaldte ”Maillard-reaktion”. Efter to til tre måneder fra bryggeprocessens start begynder glukose og andre sukkerarter at reagere med aminosyrer og derved producere et brunligt pigment ved navn melanoidin. Melanoidin giver sojasaucen sin flotte, rød-brune farve.

Vores traditionelt bryggede Kikkoman sojasauce bliver hældt på den ikoniske dispenserflaske, som rummer 150 ml.Flasken blev designet i 1961 og er sidenhen blevet enormt populær på grund af sit tidløse, moderne og elegante design, der passer ind i de fleste hjem.

Forskellen du kan dufte

I løbet af den månedlange bryggeproces produceres der omkring 300 forskellige aromaer, herunder blomster-, frugt-, whisky- og kaffe-aromaer. Tilsammen udgør disse aromaer den helt unikke duft af sojasauce.

Sojasaucens ristede aroma er med til at vække din appetit, og det er netop denne aroma, der gør Kikkoman naturligt brygget sojasauce til det perfekte krydderi i køkkener over hele verden. Sojasauce, der ikke fremstilles i en naturlig bryggeproces, har ofte en meget intens aroma med kemiske smagskomponenter.

Smag forskellen

I Japan har sojasauce været en helt uundværlig del af det japanske køkken i flere århundreder, og årsagen hertil findes i smagen. Den harmoniske kombination af de fem basissmage - sødt, surt, salt, bittert og umami - samt den delikate balance mellem dem er det, der giver sojasaucen sin unikke smag.

Smag blot et par dråber af Kikkoman naturligt brygget sojasauce og nyd dens fyldige og komplekse aroma samt dens dybe smag.  Kikkoman naturligt brygget sojasauce er med til at fremhæve smagen af dine råvarer uden at tage fokus fra dem. Kemisk produceret sojasauce har derimod en tendens til at overtage råvarens smagsnuancer med sin salte og kunstige smag.

Føl og mærk forskellen

Der er også stor forskel på viskositeten af forskellige sojasaucer, hvilket refererer til saucens evne til at flyde ud. Kikkoman naturligt brygget sojasauce kan nemt bevæges i en lille skål, og du kan dufte dens fine aroma. Til forskel vil det være svært at bevæge en kemisk produceret sojasauce rundt i en skål på grund af dens træge konsistens.

Prøv det af med spisepinde!

Prøv det selv ved at dyppe en spisepind i hver type sojasauce. Den kemisk producerede, mørke sojasauce vil danne en tyk dråbe for enden af spisepinden, når du løfter den op af saucen. Med Kikkoman naturligt brygget sojasauce vil saucen næsten ikke hænge fast på spisepinden, hvilket er et klart tegn på høj kvalitet!

Få mere at vide

Gå ikke glip af noget lækkert!

Tilmeld dig og få regelmæssigt tilsendt lækker inspiration!
Alle obligatoriske felter skal udfyldes.

Jeg vil gerne informeres om tilbud og produktnyheder per e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage.