Del på Google+:

Glutenfri kost

© Deutsche Zöliakie-Gesellschaft e.V.

Friskbagt brød til morgenmad eller et lækkert stykke kage til eftermiddagskaffen – det er noget, de fleste mennesker meget nødigt vil undvære. For dem, der ikke kan tåle gluten (et proteinstof, som forekommer i mange forskellige kornsorter), har den slags lækkerier dog ingen plads i hverdagen. Blot en enkelt mundfuld kan nemlig medføre, at kroppen reagerer med ubehagelige gener som for eksempel mavekramper. Men man kan heldigvis også nyde livet uden gluten. Vi viser dig, hvad du bør være opmærksom på, og giver dig et par gode råd til, hvordan man kan leve livet i hverdagen, når man ikke kan tåle gluten. 

Cøliaki – hvad er det egentlig?

Cøliaki er det medicinske fagudtryk for en kronisk tyndtarmsbetændelse, som skyldes overfølsomhed over for gluten, hvilket til dels er arveligt betinget. For nuværende er den eneste terapimulighed glutenfri kost. Som regel opstår sygdommen allerede i barnealderen, men nogle mennesker diagnosticeres først med cøliaki i 20- til 40-årsalderen. Symptomerne strækker sig fra diarré og opkastninger til vægttab. Derfor kan sygdommen ofte være svært at konstatere. Til gengæld er den nem at behandle – med glutenfri kost. Vi har samlet et par gode råd til dine daglige indkøb.

Glutenfri indkøb

  • Den danske cøliakiforening Dansk Cøliaki Forening har udgivet en liste over de mest gængse glutenfri produkter, der fås i handlen. Den er en god hjælp, når du køber ind!
  • Søg lidt rundt på nettet. Der findes en del webbutikker, som har specialiseret sig i salg af glutenfri varer, og hvor du nemt og hurtigt kan bestille en lang række forskellige produkter. Ligeledes har mange supermarkeder en specialhylde med glutenfri produkter.
  • Læs etiketterne meget nøje. Siden november 2004 har de 14 hyppigste allergener skullet fremgå af etiketten. Mærkningspligten gælder dog kun for emballerede varer og ikke for varer i løs vægt. Hvis du ikke kender et af indholdsstofferne på en etiket, bør du hellere give afkald på at købe varen.
  • Glutenholdig stivelse skal deklareres eksplicit. I henhold til EU-bestemmelserne fra februar 2000 står deklarationerne „stivelse“ og „modificeret stivelse“ for glutenfri stivelse.
  • Vær særlig forsigtig, når du køber ind i udlandet. Selvom du vælger det samme produkt af samme fabrikat, kan indholdsstofferne variere. Derfor bør du altid læse etiketten meget nøje eller indhente nærmere oplysninger fra cøliakiforeningen i det pågældende land.
  • Husk, at det kan have indflydelse på dine glutenfri madvarer og levnedsmidler, hvis du fx opbevarer dem sammen med ikke-glutenfri varer. Sørg derfor så vidt muligt for at opbevare varerne adskilt.

Glutenfri sojasauce fra Kikkoman

Kikkoman har udviklet en sojasauce specielt til glutenallergikere. Kikkoman naturligt brygget Tamari glutenfri sojasauce giver din bevidst sammensatte kost et frisk pift og sørger for masser af afveksling. Dermed har alle, som er nødt til at overholde en glutenfri kostplan, mulighed for langt mere velsmagende og alsidige smagsoplevelser. Sojasaucen brygges uden hvede, dvs. kun af sojabønner, vand, salt og alkohol – helt naturligt og uden tilsætning af kunstige smagsforstærkere og farvestoffer. Samtidig er den lige så alsidig i brug som vores originale naturligt bryggede sojasauce og særdeles velegnet til krydring af stort set al slags mad. Flasken med 250 ml indhold fås i udvalgte supermarkeder.