Del på Google+:

Én gryde til alle retter

Kun kreativiteten sætter grænserne for madlavning med en wok. Hvad enten der skal steges, dampes, friteres eller blancheres – alt lykkes med den alsidige asiatiske stegegryde. Og det er en fejl at tro, at wokken kun kan bruges til asiatiske retter, for i den rundbundede pande kan du stort set tilberede al slags mad. Prøv for eksempel at give en helt almindelig kartoffelsalat et ekstra pift ved at svitse den færdige kartoffelsalat let i wokken. Derved fordeles smagsstofferne bedre, og de forskellige ingredienser harmonerer endnu mere perfekt. Den asiatiske universalpande også utroligt velegnet til supper, gryderetter, gullasch og bøf stroganoff osv.

Et lille tip: Alt, hvad du normalt ville tilberede i en stor pande eller gryde, kan med fordel også tilberedes i en wok. Det samme gør sig i øvrigt gældende for desserter: Wokken kan bl.a. bruges til at sautere fx æbler eller pærer drysset med kanel, så selv en lækker efterret er lavet i en håndevending. Når juleklejnerne skal koges er wokken også glimrende at have ved hånden. Kikkoman woksauce passer til alle wokretter, såvel salte som søde. Den giver maden en unik smag af karamelliseret sojasauce.

Nem, hurtig og vitaminrig mad

Før du svinger grydeskeen, bør du altid snitte alle ingredienser fint og stille krydderier, saucer osv. parat, for når der først er tændt op under wokken, går det hele lynhurtigt. Start med de ingredienser, der skal have længst tid, og tilsæt resten efterhånden – så er din lækre wokret klar til servering på et øjeblik. Der skal ikke bruges særlig meget fedtstof, og ingrediensernes sprødhed, farve og vitaminer bevares. Tip: Tilbered aldrig for meget i wokken på én gang, for derved mister ingredienserne deres smag og sprødhed. Som tommelfingerregel gælder, at wokken aldrig bør fyldes mere end 2/3 op.

Vi har samlet nogle spændende opskrifter på lækre wokretter, så du kan gå i gang med det samme!

Video: Hurtig og nem mad i wok