Del på Google+:

Sojasaucens historie

I mange århundreder har man i både den østlige og vestlige verden arbejdet på at finde metoder til at konservere fødevarer. Efterhånden fandt man ud af, at salt ikke blot kan bruges til at gøre fødevarer holdbare, men derimod også til at forbedre smagen. 

I det gamle Kina var konserverede fødevarer og de krydderier, man brugte hertil, kendt under betegnelsen „jiang“. Dette var muligvis forløberen til det, vi i dag kender som sojasauce. Man fremstillede forskellige former for „jiang“ af kød, fisk og skaldyr, grøntsager og korn. Af alle ingredienser var korn det, der var nemmest at skaffe og forarbejde. Det betød, at „jiang“ af sojabønner og især hvede udviklede sig hurtigere end de andre former. Senere begyndte man også at fremstille „jiang“ af korn i Japan og Kinas andre nabolande. Det siges, at den sojasauce, vi laver i dag, stammer fra datidens krydderi.

Udviklingsprocessen fortsatte efter indførelsen af „jiang“ i Japan, og forarbejdningsmetoden ændrede sig betydeligt. Midt i 1600-tallet var metoden til fremstilling af naturligt brygget sojasauce fast etableret og blev efterhånden udbredt i hele landet.