Del på Google+:

Kikkomans historie

Fra midt i 1600-tallet til midt i 1700-tallet blomstrede Mogi- og Takanashi-familiernes sojasauceproduktion i byen Noda i Chiba-præfekturet, hvor Kikkoman har sine rødder.

Noda ligger på Kantō-sletten, som tidligere var et af de  største dyrkningsområder for  sojabønner og hvede. Efter at det nærliggende Edo (i dag Tokyo) blev udnævnt til Japans hovedstad, voksede befolkningen i området – og dermed var det ikke noget problem at skaffe den nødvendige arbejdskraft. Ud over de geografiske fordele var transporten til vands også veludviklet i Noda takket være de to store floder Tone og Edo. Det faciliterede råvareleverancerne, mens de forarbejdede produkter samtidig nemt kunne transporteres videre til de mange forbrugere i Edo.

Historiske dokumenter vidner om, at 19 sojasaucebryggere i Noda slog sig sammen for primært at kunne levere deres sojasauce til Edo. Frem til midten af 1800-tallet udviklede Noda sig til at være Kantō-regionens største producent af sojasauce.

Den globale udbredelse af Kikkoman sojasauce

Midt i 1600-tallet begyndte en række forhandlere at eksportere den japanske sojasauce til oversøiske lande. Eksporten af Kikkoman sojasauce startede dog først midt i 1900-tallet efter 2. verdenskrig, men Kikkomans aktiviteter i udlandet udviklede sig hurtigt. Efter krigen var forskellige repræsentanter for besættelsesmagterne samt journalister og andre udlændinge bosat i Japan. Da disse hurtigt fik smag for det japanske køkken og den uundværlige sojasauce, så Kikkoman et stort potentiale i at ekspandere til de oversøiske markeder.

Således åbnede Kikkoman sin første salgsafdeling i San Francisco i USA i 1957. For at kunne leve op til den støt voksende efterspørgsel åbnede Kikkoman sin første oversøiske  produktion i USA i 1972. Og efter succesen på det amerikanske marked gik Kikkoman i gang med at etablere et verdensomspændende produktions- og forhandlernet. 

I 1979 blev den første europæiske salgsafdeling grundlagt i Düsseldorf. Og i 1997 blev den nye fabrik i det hollandske Sappemeer indviet.

Kikkomans mission og drøm er at gøre den naturligt bryggede sojasauce til et standardkrydderi overalt i verden.