Del på Google+:

Supper og gryderetter

Om vinteren er det højsæson for supper og gryderetter.

I gamle dage var supper og gryderetter en billig måde at spise sig mæt på, og senere udgjorde de grundlaget for et større måltid. I dag bruges de ikke kun som forret, men anses for at være et varmende, mættende og sundt måltid i sig selv – og takket være de mange variationsmuligheder går de aldrig af mode. Det bedste er, at du med fordel kan erstatte det traditionelle salt og i stedet krydre alle dine supper og gryderetter med Kikkoman naturligt brygget sojasauce: Vores sojasauce understreger ingrediensernes smag og er samtidig et sundt alternativ, da det hjælper med at nedsætte saltforbruget i madlavningen.

Supper

I det væsentlige skelnes der mellem to former for suppe: klare supper (consommés) og jævnede supper (potages liés). De klare supper omfatter primært bouilloner som for eksempel klassisk hønsekødssuppe eller grøntsagssuppe. Klare supper er lette og ikke så mættende som jævnede supper eller gryderetter. Derfor spises de stadig fortrinsvis som forret eller som mellemmåltid. Jævnede supper er som regel purerede eller indeholder mindre grøntsags- eller kødstykker. Som jævning bruges der ofte ris, byggryn, kartofler eller opbagninger.

Gryderetter

I modsætning til supper er gryderetter hverken klare, purerede eller med små bidder fyld. Tværtimod – dem er der masser af gods i! En gryderet er den mest mættende og fyldige variant, og den udgør under alle omstændigheder et måltid i sig selv. Gryderetter laves for det meste af traditionelle bælgfrugter såsom linser, ærter eller bønner kombineret med masser af grøntsager og evt. kød. Takket være de mange variationsmuligheder hører de til blandt de ældste retter, vi kender – allerede de gamle romere spiste gryderetter. Og når du laver gryderetter, er det kun fantasien og kreativiteten, der sætter grænserne. Alt efter smag og behag kan du kombinere alt, hvad du har lyst til. Blandt de klassiske gryderetter kan nævnes linsesuppe, ærtesuppe, grøntsagsgryde og Pichelsteiner-ragout, en gryderet af svinekød, oksekød, fårekød og grøntsager, som traditionelt spises i det sydtyske område Bayrischer Wald og første gang var at finde i en kogebog i 1894.

Lækre supper og gryderetter med Kikkoman

Det er legende let at lave supper og gryderetter. Og det er helt op til dig selv, hvilke ingredienser du vil bruge og kombinere. Supper og gryderetter har nemlig en ting til fælles: Alt, hvad der passer sammen, er lækkert. Så hav mod på at eksperimentere! Du kan også lade dig inspirere af nogle af vores Kikkoman-klassikere, der smager fantastisk og garanteret giver dig varmen i de kolde efterårs- og vintermåneder. Lækre supper og gryderetter, som ikke kun får gourmeternes hjerte til at slå hurtigere. Velbekomme fra Kikkoman!